Начелник општине обишао радове на реконструкцији Основне школе “Свети Сава” у Гацку

Начелник општине Гацко др Огњен Милинковић, јуче је обишао радове на реконструкцији и “утопљавању” Основне школе “Свети Сава”. Радови су почели прије десетак дана, а судећи према динамици, основци ће нову школску годину дочекати у много бољим условима и топлијим учионицама.

„Припрема за ове радове кренула је још прошле године доласком министра Сребренке Голић и задовољан сам што видим да смо успјели да реализујемо пројекат и да се данас овдје радови изводе. Све иде планираном динамиком, чак можда и брже, што је јако важно за нас. Када се ови радови заврше, Општина Гацко ће помоћи да се уради кречење школе, унутрашњи молерски радови, и то ће се завршити до почетка школске године. То је оно што нас радује – да ће ова школа зиста спремна дочекати нову школску годину“, рекао је начелник општине.

Директор централне школе, Никола Милинковића, подсјетио је да се радови изводе према Пројекту енергетске ефикасности, које у потпуности финансира Влада РС. Главни грађевински радови биће завршени прије почетка школске године и неће сметати ученицима и одвијању наставе.

„Радови би требали бити окончани крајем августа, тако је предвиђено уговором, али су у току и радови и на реконструкцији и замјени централног гријања. Главни радови, што се тиче школе и учионица, биће окончани до почетка септембра, што ће рећи до почетка школске године, док ће радови на замјени котоловнице бити завршени до почетка грејне сезоне. Тренутно се ради изолација на згради, а осим тога планирани су и радови и на фискултурној сали који подразумијевају обнову фасаде, столарије, тако да ће на крају добити фукцију и служити у оне намјене за које је и предвиђена“, казао је директор Милинковић.

Он је још једном нагласио да су ово први велики грађевински радови од изградње школе 1981. године, али и да је ово заправо наставак улагања Владе Републике Српске у ову школу.

„Прије двије године предсједник РС је одобрио 50 хиљада марака и од тог новца је замијењен кров на школи, док је у вриједности од 150 хиљада извршена унутрашња реконструкција школе у Автовцу“, рекао је он.

УЛАГАЊЕ У ПОДРУЧНЕ ШКОЛЕ ДИКТИРА БРОЈ УПИСАНИХ ЂАКА

О улагању у мање подручне школе тешко је и дискутабилно говорити, сматра Милинковић, због константног смањења броја ученика који се тамо уписују, што ће, судећи по свему, довести до гашења неких школа.

“Ове године имамо у Фојници и у Дулићима по два ученика. Чим они заврше за нижим разредима, ми немамо нових ученика и самим тим гасе се школе, па се поставља питање да ли је и колико је паметно улагати новац у школе које ће, на жалост, бити на крају затворене. Ове школе задовољавају минимум хигијенских и техничких услова за извођење наставе”, рекао је директор школе, Никола Милинковић, подсјећајући да је у читавој општини у први разред уписано свега 66 ученика.

Рекао је и то да су на школи у Брљеву прошле године замијењена два прозора и школа је окречена, уз помоћ Синдикалне организације Рудника и Термоелектране.

„Ове године планирамо да у Наданићима, уколико добијемо одобрење Министарства, формирамо још једно одјељење, тако да ћемо још једну учионицу оспособити за извођење наставе. Такође, у току ове школске године извршили смо опремање и реконструкцију једне учионице подручне школе у Добрељима, и то смо финансирали од својих средстава, правећи неке уштеде у буџету“, додао је Милинковић.

За „утопљавање“ централне школе „Свети Сава“ кроз Пројекат енергетске ефикасности обезбијеђено је око 550 хиљада марака, а почетак радова је обишла и министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију, Сребренка Голић, која је недавно боравила у Гацку.