Начелник општине Гацко на обиљежавању помена жртвама злочина у Сиригу

У Сиригу, општина Темерин, јуче је обиљежена 81 година од првог масовног стријељања у Другом свјетском рату, на тлу тадашње Југославије, када су мађарски фашисти погубили 111 недужних становникa овога мјеста, које су затекли у кућама.

На позив начелника општине Темерин и Мјесне заједнице Сириг, помену невино страдалим жртвама присуствовао је и начелник општине Гацко, др Огњен Милинковић, који је овом приликом положио вијенац код споменика жртвама фашизма који је подигнут 1976. године. Ово мјесто након Првог и Другог свјетског рата населио је велики број Гачана, и то је спона између Сирига, Темерина и општине Гацко, рекао је Милинковић у изјави за медије.

„Захвалио бих се начелнику општине Темерин и МЗ Сириг што су нас позвали да присуствујемо овом важном догађају. Морам да пођем од чињенице да народ који заборави своју историју, она се понавља. Хвала Богу ми смо у последње вријеме све паметнији у политичком смислу, и не заборављамо своју историју. Сириг је мјесто гдје се доселио, нарочито после Првог и Другог свјетског рата, велики број Херцеговаца, а од тога велики број Гачана. То је оно што нас веже, што је спона између Сирига, Темерина и општине Гацко. Ми ове наше везе морамо да учвршћујемо и ово је једна од прилика. Нажалост, ово је тужан дан, када се сјећамо свих жртава из 1941. године и читаве наше историје, али то је оно чега морамо да се сјећамо и одајемо пошту нашим прецима који су невини овдје страдали само зато што су православни Срби. Морамо да памтимо али и опраштамо“, рекао је Милинковић.

Овом значајном догађају присуствовали су представници Матице српске, директор Музеја жртава геноцида, Покрајински заштитник грађана, као и бројни други представници јавног живота Србије.

Подијелите вијест