На Десивоју по први пут организовано једрење на дасци

ЈУ “Културно – спортски центар” Гацко у сарадњи са Једриличарским клубом из Крагујевца, протеклог викенда на језеру Врба (Десивоје) организовали су обуку једрења на дасци. Заинтересованих је било и више него што су организатори очекивали. Теоретску и практичну обуку у протекла два дана прошло је око 90 учесника, међу којима је било и туриста из Пољске, Чешке, те случајних пролазника који су на језеро свратили на кратак предах.

Десет инструктора било је на располагању свима који су жељели научити основе овог спорта.

Срђан Мастиловић из једриличарског клуба, иначе поријеклом из Гацка, каже да је једрење спорт који спада у ред екстремних и да се учи скоро двије године. Годинама уназад на језеро долази на једрење, па је, како каже, предложио својим пријатељима да скупа направе једну малу обуку, која би трајала дан – два.

“Ово је спорт који се не може научити за два дана. Међутим, за ово вријеме покушаћемо све заинтересоване да упознамо кроз теоријски, а потом и практични дио са основама овог спорта. Једрење на дасци се сматра екстремним спортом и ми много водимо рачуна о безбједности. Уз то је и лијеп спорт у којем користите снагу вјетра, дакле без икаквог загађења и мотора. Онај ко заволи може да настави да учи на овом прелијепом језеру”, каже Мастиловић.

Кроз теоријски дио инструктори су све који су се хтјели опробати у овом спорту, упознали са основним дијеловима даске за једрење, правилним држањем и како користити снагу вјетра, од чега и зависи коначан успјех. У пракси је све било мало другачије, али за почетак према оцјени инструктора, они најхрабрији уз даљи рад и вјежбу могли би и да напредују.  Добро дружење је било загарантовано, па су се другог дана обуке читавој причи придружили и чланови ПК “Леотар”, са којима је КСЦ Гацко остварио добру сарадњу организујући већ другу годину заредом школу пливања.

Организатор овог пројекта био је “Културно – спортски центар” Гацко. Обука је била бесплатна, а опрема обезбијеђена.

 

Подијелите вијест