Moguća izgradnja plastenika za proizvodnju organskog povrća

Juče je u kabinetu načelnika opštine Gacko, Milana Radmilovića, održan sastanak na kojem se razgovaralo o mogućnostima izgradnje plastenika na teritoriji naše opštine.

Sastanku su prisustvovali načelnik opštine sa saradnicima, predstavnik “Herba-Krajina” iz Banja Luke, kao i potencijalni saradnici na ovom projektu. 

Direktor Herba-Krajina, Vlado Cvijić, izvršio je prezentaciju na temu “Proizvodnja povrća po organskim principima u zaštićenim prostorima”.

Prema njegovim riječima, proizvodnja u plastenicima je jedan od ekonomski najisplativijih vidova poljoprivredne proizvodnje, a organska proizvodnja je svakako u skladu sa prirodom i daje najzdraviji proizvod. Dvije najčešće vrste koje se uzgajaju u ovim plastenicima su paprika i pardajz, a uzgajaju se i  salate, krastavac i mladi luk.

Cvijić je naglasio da se hemija i druga zaštitna sredstva ne koriste, te da se mogu koristiti samo prirodna stajska đubriva.

Ono što je važno istaći da preduzeće “Herba Krajina” već ima kupca u Njemačkoj, koji  sa ovih prostora otkupljuje paradajz i papriku iz organske proizvodnje, tako da je tržište obezbijeđeno.

Uzimajući u obzir da naša opština ima neophodne uslove za plasteničku prozvodnju, potrebno je naći odgovarajuću lokaciju za montažu plastenika i sredstva iz kojih bi se projekat finansirao.

Podržavajući cilj ovoga projekta, načelnik opštine Gacko, Milan Radmilović, naglasio je da investiranje u razvoj proizvodnje predstavlja investiranje u razvoj  opštine, a ako projekat zaživi biće zaposleni radnici iz socijalno ugroženih kategorija stanovništa.

“Herba-Krajina”d.o.o. bavi se proizvodnjom i montažom plastenika svih dimenzija, profesionalnom edukacijom poljoprivrednih gazdinstava, kao i sertifikacijom i promocijom proizvoda u zemljama Evropske Unije, te podrškom plasmanu proizvoda na domaće i inostrano tržište. Ovo preduzeće organizuje nabavku visoko kvalitetnog sjemena, sadnog materijala, sredstava za biološku prihranu i zaštitu, sistema za navodnjavanje i grijanje, kao i opremu za pakovanje, a bavi se i stručnom izradom aplikacija za podsticaje, subvencije, kredite i unapređenje poslovanja određenog gazdinstva.