Мобилни планетаријум: Основци и средњошколци “путовали” у свемир

Основци и средњошколци из Гацка, па и сви заинтересовани грађани, од јуче мобилним планетаријумом су могли, условно речено, да пропутују свемиром, кроз прилагођено предавање о планетама, Сунчевом систему и сазвјежђима.

Према ријечима предавача Ненада Стевића, који долази из Друштва астронома Србије, овај програм се изводи последњих неколико година и изазива велико интересовање дјеце и одраслих. “Планетаријум је наставно научно средство које служи да се дјеца анимирају на природне науке и да би им се приближила основна знања о свијету који их окружује – о Сунчевом систему, звијездама и галаксијама, на један интересантан и незабораван начин”, каже Стевић.

Уз помоћ професионалне опреме, која даје посебан печат, све је замишљено као једна интерактивна настава кроз питања и одговоре. Први дио предавања је уводна прича о сазвјежђима, звијездама и орјентацији, а други дио се састоји од кратког филма од двадесетак минута о Сунчевом систему и васиони.

„Надамо се да ће планетаријум подстаћи дјецу на изучавање астрономије, јер данас дјеца реагују на информације које добију путем медија више него на оне које сами треба да потраже у књигама, тако да је овај визуелни приказ на њих оставља много јак утисак, посебно на мање узрасте“, истиче Стевић.

Гацко је први град у Херцеговини гдје је представљен планетаријум, а сви заинтересовани грађани предавања могу посјетити још данас, од 13 часова и 30 минута, у просторијама фискултурне сале СШЦ “Перо Слијепчевић”.

Гостовање планетаријума су обезбиједили Друштво астронома Србије и Математички факултет Универзитета у Београду, у сарадњи са СПКД „Просвјета“ Гацко.

 

 

 

Подијелите вијест