“Minut do 12”

GOLIja

Oko 300 Golijana koji žive na teritoriji Crne Gore i šire i Hercegovaca iz Gacka, Trebinja i Nevesinja okupili su se u nedelju na protesnom skupu “Minut do 12” na Krscu čiji organizator je “Sabor Stara Hercegovina”, upozoravajući nadležne da zaustave akciju uništavanja mina na planini Latično, jer je zadnji momenat da se spriječe pogubne posljedice koje su neminovne.

Kako je rekao Miloš Šuković, član Sabora Stara Hercegovina, nelegalno uništavanje naoružanja može se nazvati atentatom na prirodu i čovjeka, kao i bombardovanjem prostora koji je propušten tokom minulog rata i nastavkom rata kojim se doslovice poništavaju pravo i pravda, istina i sloboda.

To je genocid nad svim što je srpsko, kao da je ničije i pusto ili sa ciljem da to bude – rekao je Šuković.

“Nećemo mirno spavati, a oni raditi šta hoće. Niko im ne brani da uništavaju naoružanje, samo neka nađu način da nas ne truju. Mi hoćemo da pijemo čistu vodu, a ako nam sve unište nemamo razloge da živimo ovde” – rekao je Vojo Dučić, predsjednik Sabora Stara Hercegovina.

Aćim Višnjić, ispred odbora za spas Golije od mina i Sabora Stara Hercegovina, na protesnom skupu je istakao da je tragedija sa kojom se suočavaju Hercegovci, Pivljani i Golijani velika.

“Zato poručujemo bombarderima da mine izmjeste na neku drugu lokaciju. Ovo je do juče bio čisti zavičaj, a sada komotno možemo reći da mi zavičaja više nemamo. Na naše livade i imanja smo se okretali kao na izvor velikog zdravlja, ali više niko od nas neće krenuti ka tim krajevima, naročito ne ka Latičnom, jer se boji od tog demona koji se zove – otrov”.

Dr Drago Perović, potpredsjednik Odbora za spas Golije od mina, kao i Borislav Blečić, ispred odbora iz Pive, naglasili su da će u četvrtak, 23. septembra, u Latično doći međunarodna komisija, koju će predstavljati stručnjaci iz različitih oblast, a koja će ispitati zagađenost vode, zemlje i vazduha.

Подијелите вијест