Министар Koшарац у Гацку: Херцеговачку регију понудити као јединствен туристички производ

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара, Сташа Кошарац, боравио је данас у Гацку, гдје је са начелником општине, др Огњеном Милинковићем и његовим сарадницима разговарао о унапређењу аграрног сектора и туризма на подручју ове Општине.

Начелник Милинковић истакао је да су дефинисани кључни пројекти, а то су развој планинског превоја Чемерно, језера Клиње и Десивоје, генотипизација Гатачког говечета, али и заштита гатачког кајмака. Гацко има развијен сточни фонд, па је на састанку било ријечи о преговорима са месопрерађивачима да се инсталирају одређени капацитети у Гацку.

„Поред  Рудника и Термоелектране Гацко је погодно за  развој пољопривреде, а један од највећих ресурса Гацка је Гатачко говече, производња млијека и млијечних производа и њихово пласирање. Такође, ићи ћемо у правцу да повежемо агротуризам у Гацку, планински туризам, национални парк Сутјеска са већ постојећим капацитетима у Требињу“, рекао је Милинковић.

Министар Кошарац потвдио је да је на захтјев Општине Гацко ангажована Организација за храну и пољопривреду УН (ФАО) која ће помоћи Општини да изради стратегију  пољопривредног и руралног развоја, као основу за све акционе планове и друге политике. Вриједност пројекта је око 250.000 долара.

„Општина Гацко је прошла пројекат, средства ће бити одобрена и заједно са организацијом ФАО радиће на изради стратегије пољопривредног и руралног развоја. Из те стратегије треба да произађу друге политике које су на темељу традиционалног приступа производњи, али и неким другим новим стандардима“, рекао је Кошарац.

На састанку су разговарали како и на који начин понудити регију Херцеговине као јединствен туристички производ цијенећи добар приступ града Требиња развоју туризма, а да друге средине не буду изостављене.

„Наша активност ће бити када Требиње, Гацко и остале општине из окружења дефинишу своје кретање у области туризма као јединствене туристичке дестинације да заједно са Минстарством Туризма Владе РС и међународним финансијским организацијама тражимо недостајућа финансијска средства за развој туризма у овој регији“, закључио је Кошарац након састанка у Гацку.

Подијелите вијест