Милорад Додик посјетио општину Гацко: Кроз пројекте оснажити Гацко

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, састао се данас са начелником општине Гацко др Огњеном Милинковићем, руководством општине Гацко и менаџментом РиТЕ Гацко.

У конструктивном разговору обећао је помоћ у рјешавању горућих нагомиланих проблем кроз низ пројекта. Између осталих на листи приоритета, свакако су рјешавање водовода и канализације, путна инфраструктура, завршетак цркве и дворане. Пуно је посла, сагласни су сви, но вјерују у бољу будућност града на свим пољима.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, вјерује у ново руководство општине и истиче да је проблем водовода и канализације једно од најважнијих питања које треба да се ријеши.

„Прво невјероватно је да су људи који су водили ову општину прокоцкали све те силне године и све те силне новце из Термоелектране да барем нису ријешили питање водовода. Било како било, дочекало је то ову генерацију и овог начелника да то ријеши. Ја сам дошао овдје да га подржим, мислим да је то најбољи избор, његова екипа и сви овдје који су у скупштинској већини да су најбоља понуда и најбољи избор за ово мјесто. Само можемо да координирано направимо неколико заједничких великих пројеката“, казао је Милорад  Додик.

Он је најавио већ у наредним данима и долазак министарке Сребренке Голић, у рјешавању и проблема са којом се сусрећу у школи.

„За десетак дана биће овдје министар за просторно уређење и отпочеће пројекат енергетске ефикасности уређења школе. Вртић ће бити финансиран из средстава кабинета предсједника Републике. Влада ће помоћи да се конципира и развије пројекат за младе брачне парове, нешто слично што имамо у Добоју, a у пракси се показује као веома ефикасно и добро. Имамо и примјер да се неки брачни парови, који су отишли у Њемачку, враћају због стимулација везаних за саму изградњу станова и могућност да ријеше стамбено питање“, истакао је Додик.

У плану су и радови на путној инфраструктури, која није у најбољем стању. Један капиталан пројекат је и дионица према Фочи, која је из много разлога важна комуникација овог дијела Српске.

„Ту су путеви обилазнице, од два и по километра, пут Врба – Десивоје, за коју је одобрено три милиона КМ и ове године кренуће се у реализацију, реконструкција пута одавде до РиТЕ и договорили смо да и начелник види које то путеве још треба рехабилитовати и улице модернизовати“, додао је Додик.

По његовим ријечима кључна ствар у овој општини свакако је проблем нагомилане администрације.

„Број запослених мора се свести на одржив ниво на било који начин. Неприхватљиво је да ова општина која по стандардима треба да има 35 запослених у администрацији има 230. Неко је покушавао на терет будућности овог града да рјешава мале партијске проблеме, запошљава људе који немају шта да раде и који су на неки начин највећи терет самом развоју овог мјеста. Тим људима треба помоћи да ријеше своје питање, али сигурно није на начин да их запослите у општинску администрацију, а немате довољно средстава за финансирање. Педесет посто средстава буџета иде за запослене у администрацији, то је неприхватљиво. Европски стандард је око 11 посто, ево нека буде 20 посто код нас, али је немогуће да то буде 50 посто“, јасан је Милорад Додик.

Институције ће помоћи и завршетак храма Св. Тројице и спортске дворане у Гацку.

„Око цркве ћемо помоћи да се она коначно заврши. Договорићемо са владиком и нашим људима овдје да видимо који је то крајњи датум завршетка цркве. Реклу су ми да за ту намјену треба 200.000 КМ, а ми смо и раније помагали из Владе РС изградњу цркве. Затим, један важан објекат је спортска дворана која треба да се заврши и за ту намјену треба око 2.5 милиона КМ. Начелник и његова екипа имају два задатка и то да што прије ријеше вишкове радника како би се буџет учинио могућим да прихвати пројекте, а други је да направи цјеловит пројекат водовода и канализације који ће бити интегралан и да се одреди према питању досадашње израдње водовода, за који кажу, на локалном нивоу да није оно што треба граду“, закључио је Додик данас након састанка у Гацку.

Први човјек града др Огњен Милинковић, почаствован је и срећан што је Српски члан и предсједавајући Предсједништва  БиХ Милорад  Додик посјетио општину Гацко и дао одређен гарант када су улагања у ову херцеговачку општину у питању.

„Данас смо имали част и задовољство да угостимо предсједника Додика који је данас овдје први пут у посјети од кад сам ја начелник општине Гацко. У једном конструктивном разговору договорили смо будућу сарадњу и неке пројекте које ће наравно  да помогне кабинет Српског члана Предсједништа и Влада Републике Српске. Ви знате да је општина Гацко у јако тешкој финансијској ситацији, да је број запослених огроман у односу на број потребних и ми ћемо ићи у рјешавање тога проблема, прије свега у рјешавање финансијских проблема“, казао је др Огњен Милинковић новинарима данас након састанка.

И поред тешке ситуације, Гацко мора да иде напријед, кроз пројекте које је неоходно што прије урадити.

„Ми морамо да радимо капиталне пројекте, вријеме пролази, ми не можемо да чекамо. Oвдје се доста чекало и данас је конкретно договорено са предсједником Додиком, а договорили смо и даље кораке. Врло брзо крећу капитални пројекти. Уређење градског трга, измијештање пијаце, зграда за младе брачне парове, обилазница око Гацка, пут Врба – Десивоје, тај дио пута према Фочи, то је веома битно за Гацко, али и источну Херцеговину. Када су пројекти водовода и канализације у питању, водовод је у току, канализација ће ићи заједно са измјештањем ријеке Мушнице израдом сјеверног ободног канала за РиТЕ, тако да је то велики пројекат који ће ићу у догледно вријеме“, истакао  је Милинковић и додао да вјерује да ће преданим радом, напредак бити видљив у догледно вријеме.

Подијелите вијест