Милинковић: Општина Гацко ће помоћи парове који се боре са проблемом стерилитета

Општина Гацко ће помоћи парове са подручја наше локалне заједнице који се боре за потомство, а у те намјене донијеће и адекватан Правилник, закључак је данашњег састанка начелника општине, др Огњена Милинковића, који је данас о овом проблему разговарао са предсједником требињског Удружења породица са проблемом стерилитета „Бебе“, Снежаном Миситом.

Мисита се захвалила на подршци првом човјеку општине, како Удружењу тако и породицама које се боре са овим проблемом. Њихово Удружење стоји на располагању свим паровима који се боре да се остваре као родитељи.

„Идуће седмице се обиљежава Недјеља дјетета, обилазимо све општине, а тема је „Стерилитет није срамота“. Начелник је вољан да помогне породицама на нивоу Гацка, како морално тако и финансијски. Планираће средства у буџету за следећу годину и задовољна сам данашњим састанком. Све похвале за начелника, као човјека и доктора, а прије свега као начелника, јер има слуха и разумијевања за проблем стерилитета. Поручујем и овим путем породицама из Гацка да се јаве или нашем Удружењу или општини Гацко, а ту смо да заједно ријешимо све проблеме. Највећи циљ је дијете, јер џаба све ако не будемо имали дјеце. Наш лого у Удружењу је баш тај – Ако нема беба, нема ни Херцеговине“, казала је Мисита.

Општина Гацко ове године је већ помогла два пара који се боре за потомство, и то ће чинити и у наредном периоду. У буџету Општине за наредну годину биће планирана средства у ове сврхе, а припремиће се и Правилник који ће јасно дефинисати критеријуме, висину и начин додјеле ових средстава.

„Прилично сам упознат са проблемом стерилитета код младих брачних парова, с обзиром да долазим из медицинске бранше. Борба за потомство је нормална код сваког човјека, а ако већ имамо медицински доступне методе да се превазиђе проблем стерилитета мислим да је потпуно оправдано да помогнемо. Осим помоћи републичких институција и Министарства здравља, већина општина је укључено и помажу, па тако и општина Гацко. Ове године смо већ помогли два пара, а ево имамо добре вијести да је још један пар на путу да добије потомство. Општина Гацко ће урадити Правилник по којем ћемо помагати младим људима са тим проблемом. Правилник мора да постоји, да се види како и на који начин се додјељују и колика су средства у питању, ко има предност и слично. Увијек морамо рачунати на чињеницу да имамо парова који имају једно дијете и боре се за друго, а има и оних који се тек боре да  постану родитељи“, рекао је Милинковић, исказујући захвалност представницама Удружења „Бебе“ које су се избориле за потомство и помажу другим људима.

Милинковић је овом приликом позвао све да отворено разговарају и превазиђу ову још увијек „табу“ тему.

„То је проблем са којим мора да се бори цијела заједница и сви морамо да помогнемо, јер знамо који је крајњи циљ. Џаба све, читав рад и посао у свему, ако неће неко остати иза нас да плодове нашег рада користи“, закључио је Милинковић.

Удружење породица са проблемом стерилитета „Бебе“ дјелује више од 11 година. До сада имају 250 регистрованих породица на нивоу Источне Херцеговине и 151 бебу.

“Ако Бог да, имаћемо још доста дјеце, захваљујући свим дивним људима који нас прате. Није то само успјех нашег Удружења, то је како на локалном тако и на републичком нивоу наш заједнички резултат, а то су наше бебе”, казала је Снежана Мисита.

Подијелите вијест