Манифестација „Сви на снијег – Чемерно те зове“ окупила више стотина посјетилаца

Туристичка организација општине Гацко у сарадњи са школом спорта „Спартакус“ и планинарским друштвом “Волујак” организовала је, другу годину заредом,  манифестацију под слоганом „Сви на снијег – Чемерно те зове“.

Циљ манифестације је промовисање туристичких потенцијала општине Гацко, са акцентом на планински и зимски туризам, као и промовисање активног одмора, дружења и боравка у природи.

Директор Туристичке организације општине Гацко, Јелица Ковачевић, изразила је задовољство јер је овогодишња посјећеност испунила очекивања. На Чемерну се окупило више стотина посјетилаца, а поред  дјеце из Гацка, било је доста малишана из Билеће, Фоче, Требиња, али и Србије.

„Настојимо да промовишемо праве вриједности, дружење, спортски дух и туристичке потенцијале Чемерна, првенствено зимског и планинског туризма, које без лажне скромности, може парирати регионалним зимским центрима по својим природним љепотама“, рекла је Ковачевић.

Према њеним ријечима, потребно је још доста труда и улагања са виших нивоа, да би Чемерно постигло свој пуни сјај, те за почетак постало центар зимског туризма Херцеговине.

„Надамо се да ће ово једнодневно дружење постати традиционална манифестација и да ће по њој зимски туризам у Гацку бити препознатљив. У наредним годинама обогатићемо манифестацију са што више садржаја, како би привукли још више посјетилаца“, закључила је Ковачевић.

Један од тренера школе спорта „Спартакус“, Јелена Јововић каже да им је циљ од самог оснивања да дјецу што више приближе природи и да упознају љепоте које их окружују.

„Универзална школа спорта “Спартакус” са задовољством је дио једне овакве приче већ другу годину. Ово је само једна од активности којом ми желимо промовисати и скренути пажњу какво природно богаство нас окружује. Природа, снијег, чист ваздух, физичка активност, санкање, скијање, ходање, подједнако оплемењује све нас. Данас смо били свједоци колико је дјеци мало потребно да буду испуњени и срећни. Слободна игра и кретање је нешто што развија цијелу личност дјетета“, рекла је Јововић.

Број дјеце која су посјетила Чемерно је знатно већи него прошле године, а одрасли су, како је рекла Јововић, дужни дјецу правилно усмјерити и понудити им стимулативно окружење.

 „Наша природа нас је наградила у тој мјери да не требамо нигдје друго, мимо ње, тражити погодну средину за здрав живот. Градимо добру базу од малих ногу. Свака организација која за циљ има повезивање дјеце, младих и зрелих људи је добра организација. Још када је локација као данашња, омашке нема“, додала је Јововић.

Радош Милошевић, предсједник ПД “Волујак” каже да планинарско друштво има за циљ да промивише планинске љепоте, а ова организација је прави начин да дјеци и одраслим приближе љепоте боравка у природи, на планини. Нарочито у зимском периоду.

„Наша природа је таква да мами уздахе бројних планинара из других крајева који су чести посјетиоци нашег масива Волујака, Лебршника, Зеленгоре  и других.  У последњем периоду наше друштво ставља акценат на младе и укључивање младих у активности на планини. Били смо у прилици да дјеци и одраслим покажемо основе скијања. У функцију смо ставили мини скy лифт који ће, надамо се, радити и неких наредних дана. Морам истаћи задовољство да је доста дјеце показало интересовање за скијање. Омогућили смо одређени број скија које су се могле користити. Такође, имали су могућност коришћења крпљи и ходање по снијегу у њима“, рекао је Милошевић и изразио очекивање да ће ова манифестација из године у годину окупљати већи број организатора, дјеце и одраслих.

Организатори се захваљују спонзорима манифестације и то Општини Гацко, маркету “Корт”, сплаву и ресторану “Аполон”, мљекари “Пађени”, спортској кладионици “Win”, Друштвеном стандарду РиТЕ Гацко, али и свим људима који су помогли у организији ове лијепе приче.

Подијелите вијест