Манифестација “Дани кошуте”: Представљени домаћи производи и ручна радиност

У оквиру обиљежавања Крсне славе општине Гацко, већ шесту годину заредом Туристичка организација општине организује манифестацију “Дани кошуте”, познату по дивљем нарцису који је и данас красио већину штандова. Око 15 излагача из Гацка и десетак из околних градова понудили су домаће производе, сувенире и ручне радове.

“И ове године смо пробали да позовемо и скупимо што више излагача домаћих производа из Гацка и околних мјеста. Ове године имамо око 15 излагача из Гацка и око десетак из околних општина –  Невесиња, Билеће и Требиња, а неки су дошли и из Црне Горе – Плужина и Никшића. Задовољни смо одзивом и производима који су припремили. Из Гацка имамо најбољу понуду у бијелом мрсу, а ту је и брендирана ракија дестиларије Старовић која је за свој рад у претходном периоду доста и награђивана за аутентичне производе”, каже директор ТО Гацко, Радован Окиљевић.

Већина излагача по шести пут представља своје производе, али је међу њима било и оних који су први пут на овој манифестацији. Једно такво домаћинство долази из Никшића, а бави се узгојем и производњом производа од ароније.

Поред добро познатог гатачког сира и кајмака, посјетиоци су могли да виде али и купе гусле, иконе, производе од меда, смокве и ароније, те разне врсте сувенира који подсјећају на наш крај. Некима је ово само хоби, а неки од ове радиности живи и основни им је извор прихода.

Генерални покровитељ манифестације је Општина Гацко.

 

Подијелите вијест