KUD “Zelengora” u Italiji i Bugarskoj

Poslije prošlogodišnjih nastupa na 5. mediteranskom festivalu na Kipru i 31. međunarodnom festivalu u Pyrzyce – Poljska, članovi KUD – a “Zelengora” uzimaju učešće na 11. internacionalnom festivalu u gradu Uta na Sardiniji. Na konkursu za učešće su prošli u prvom krugu zahvaljujući bogatom radu društva iz predhodnih godina. Kvalitet ovog društva se vidi i u činjenici što je gospodin Romano Masa, direktor festivala, prekršio zakon ove godine pozivajući ih za učešće jer su mogli da učestvuju na festivalu tek 2014. godine, tj. država ima pravo na učešće svake pete godine.

Pored našeg društva na festivalu, učešće su uzele i sledeće države: Portugal, Španija, Litvanija, Slovačka, Hrvatska, Rumunija, Kosta Rika, Bolivija i 10 grupa iz Sardinije (grupe u okviru organizacije “Pro Loco”). Festival je trajao od 28.07.2011. godine do 09.08.2011. godine. U tih jedanaest dana boravka u mjestu Uta,  dvadesetak kilometara od glavnog grada Kaljarija, obišli su čitavu Sardiniju. Pored mnogobrojnih nastupa posebno mjesto zauzima prijem kod gradonačelnika i posjeta staračkom domu. Peti dan festivala na programu je priprema tradicionalne kuhinje iz našeg grada. To je posebno privuklo pažnju stanovnike Ute koji su bili oduševljeni starom srpskom trpezom. Svaku veče na repertoaru su bila društva sa programom od 30 do 40 minuta.

Osim navedenog, KUD “Zelengora” je dopunio svoje bogato iskustvo i u sedmom mjesecu ove godine nastupajući na medjunarodnom festivalu u Bugarskoj. Naime, dječiji ansambl KUD – a „Zelengora“ je bio predstavnik BIH na 7. dječijem festivalu u Varni – Bugarska. Festival je trajao od 01.07.2011. do 07.07.2011. godine. Na festivalu su učestvovali i članovi iz Rusije, Bugarske, Turske, Slovačke, Litvanije, Gruzije i Poljske. Na put iz Gacka išlo je 38 članova iz “B” postave ovog društva. Festival je bio revijalnog karaktera. Na festivalu su prikazali koreografije Šumadije, Istočne Srbije, Banata …

Ono što je između ostalog karakteristično za ovo KUD je to da veliku pažnju izazivaju kako nastupima tako i svojim nošnjama.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Подијелите вијест