KUD “Zelengora” na Festivalu evropskog dizajna

k_z_1

Sarajevo Fashion Week je organizovao Festival evropskog dizajna na kome je učestvovao i naš KUD “Zelengora”.  Festival je održan u Domu mladih u Skenderiji, 06.05.2012. godine,  a naše društvo je pokazalo svoje umijeće u sva četiri dijela manifestacije. Predstavili su nacionalnu kulturu kroz narodnu pjesmu, gusle, ali i kroz prezentaciju ručnih radova i tradicionalne kuhinje.

Članice  pjevačke grupe “Zelengora” su pomogle da festivalom odjekne duh stare pjesme, a naš mladi guslar Stefan Mučibabić je dokazao da za ovaj drevni instrument ima mjesta i u srcima savremene publike.

KUD “Zelengora” se odlučio da u predstavljanju tradicionalne kuhinje BiH pokaže posebnosti kulinarskih specijaliteta iz Republike Srpske.

Ambasadori kulture pri UNESCO-u, te brojni domaći i strani dizajneri mogli su uživati u ručnim radovima koje je izložilo naše društvo. Najveću pažnju zaslužili su ručni vezovi.

Posebnu zanimljivost predstavljala je fotografija snimljena u Gacku na čijem su “licu” članovi Kuda “Zelengora”, a koja je prikazana u okviru Izložbe umjetničkih fotografija Jasmina Fazlagića i Zvonka Martića.

Pored našeg društva, učestvovali su i društva hrvatskog naroda iz Orašaja, kao i bosanskog naroda iz Jelaha-Tešanj.

 

Подијелите вијест