Круна гатачким борцима: Откривен споменик палим борцима Гатачке бригаде

У присуству чланова породица погинулих бораца, те бораца, генерала, команданата, бројних гости и званичника, јуче је у Гацку откривен споменик – Круна гатачким борцима, који су своје животе дали бранећи отаџбину. Свештеници Епархије ЗХиП служили су парастос а потом освештали часни крст испод којег су исписана 153 имена јунака и страдалника у последњем рату.

Споменик погинулим борцима отворио је први човјек општине Гацко, начелник Милан Радмиловић.

“Данас смо на крају једног пута који је трајао мало више од годину дана, да један дуг према једној великој генерацији која је уградила животе у темеље РС, затворимо једним прелијепим спомеником као круном свим борцима, који је финансиран искључиво средствима буџета општине”, рекао је Радмиловић, додајући да сви они који су учествовали у изградњи споменика, имали су част и привилегију која ће им у будућим годинама пуно значити, да су дио своје памети, зноја, снаге и времена уградили у његову изградњу.

Цвијеће и вијенце на централни споменик приложили су бројни поштоваоци лика и дјела палих бораца – Представници Општине Гацко, у име генерала Младића – Дарко Младић, представници Народне скупштине РС, српски члан предсједништва Младен Иванић, предсједник БОРС- а Миломир Савчић, генерал Радован Грубач, Удружење гачана у Београду, представници борачких организација и удружења сусједних општина, а потом и саборци и породице погинулих бораца.

Предсједник Борачке организације општине Гацко, током обраћања, рекао је да је Гатачка бригада на свом ратном путу биљежила само побједе, те да је на свим положајима уливала сигурност локалним борцима и цивилима.

Изражавајући најдубље поштовање породицама, а посебно мајкама погинулих бораца, обратио се и предсједник БОРС Миломир Савчић.

Међу бројним званицама које су присуствовале јучерашњој свечаности, обратили су се и бивши предсједник Црне Горе, Момир Булатовић, српски члан предсједништва у БиХ, Младен Иванић и представник Клуба Гачана у Београду, Светозар Црногорац.

Да споменик треба да нас подсјећа да је врховни интерес и циљ Република Српска, у свом говору истакао је син генерала Младића – Дарко Младић.

Ћерка првог предсједника РС, Соња Караџић – Јовичевић, истакла је да споменик треба бити у аманет наследницима свих палих бораца, да се не забораве ратне године али и да се не понове.

На приједлог ОБО Гацко а уз сагласност БОРС, златну значку ратном команданту Радовану Грубачу уручио је предсједник БОРС, Миломир Савчић.

Током јучерашњег програма прочитано је и писмо поздрава и најдубљег поштовања припадницима бригаде од пуковника Зорана Јањића из Невесењске бригаде, као и писмо пуковника Анђелка Милићевића.