Kreće akcija “Bezbjedna vožnja u zimskim uslovima”

Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS) pokreće u utorak (01. novembar 2011. godine) petnaestodnevnu tradicionalnu akciju preventivne kontrole ispravnosti uređaja na motornim vozilima i njihove pripremljenosti za vožnju u zimskim uslovima pod nazivom “Bezbjedna vožnja u zimskim uslovima”.

Akcija se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova RS, Ministarstvom saobraćaja i veza RS i Rafinerijom ulja Modriča s ciljem povećanja ukupnog stepena bezbjednosti u saobraćaju i smanjenje broja saobraćajnih nezgoda koje nastaju zbog nepravilne pripreme vozila za zimske uslove vožnje i načina vožnje u zimskim uslovima.

Generalni sekretar AMS RS Nikola Manojlović rekao je da će se vozila zaustavljati metodom slučajnog izbora.

“Vozila će kontrolisati radnici auto-moto društava (AMD) na određenim lokacijama uz asistenciju saobraćajne policije. Predviđena je kontrola rashladne tečnosti, pneumatika, svjetlosno-signalnih uređaja, kao i kontrola viskoziteta kočione tečnosti, opreme i pribora. Pored navedene kontrole, u toku trajanja akcije na određenim punktovima radnici AMD otklanjaće manje kvarove na svjetlosno-signalnim uređajima i dijeliti strugače za led, dok će radnici Rafinerije ulja Modriča vozačima poklanjati tečnost za brisanje vjetrobranskog stakla”, naglasio je Manojlović.

AMS RS je izradio i brošuru u kojoj je opisana problematika vožnje u zimskim uslovima, a koja će tokom akcije biti podijeljena vozačima. Akcija je preventivno – bezbjedonosnog karaktera i ne sadrži represivne mjere prema vozačima vozila na kojima se utvrde neispravnosti pojedinih uređaja koji su predmet kontrole u toku trajanja akcije.

Manojlović je podsjetio da u periodu od 15. novembra ove do 15. aprila sljedeće godine, bez obzira na vremenske uslove, sva motorna vozila u Republici Srpskoj i BiH moraju imati odgovarajuću zimsku opremu.

AMS-RS