Kovačević: Vlada će pomoći u prevazilaženju šteta

Situacija u poplavljenom dijelu Rudnika Gacko stavljena je pod kontrolu i neće imati uticaja na rad Termoelektrane, a Vlada Republike Srpske pomoći će u pravazilaženju eventualnih šteta, izjavio je ministar industrije, energetike i rudarstva Željko Kovačević. Nakon obilaska terena i razgovora sa rukovodstvom Rudnika i Termoelektrane Gacko, Kovačević je danas ocijenio da nastanak klizišta i plavljenje polja B Rudnika nije neuobičajena pojava za ovo područje i sastav tla. 

Prema njegovim riječima, najbitnije je da nije bilo ljudskih žrtava i da je spriječeno plavljenje drugih polja površinskog kopa iz kojih se sada eksploatiše ugalj. 

“Zahvaljujući nadljudskim naporima zaposlenih u Rudniku, spriječene su mnogo veće katastrofe i, prema procjeni stručnjaka, izbjegnute veće posljedice”, istakao je Kovačević. 

Kovačević je rekao da je riječ o prirodnoj nepogodi i da će u narednom periodu biti vršene analize kako je došlo do nje, te će se raditi na trajnom rješavanju tog problema. 

Direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Branislava Milekić rekla je da su u toku utvrđivanje nasipa i druge neophodne radnje na obezbjeđivanju mjesta, naglasivši da su u veoma kritičnim okolnostima preduzete sve mjere da bi se situacija dovela pod kontrolu.

                                                                                                                                 SRNA

Подијелите вијест