Кампања “Смањи брзину, кривицу не можеш”

Подјелом летака и лијепљењем плаката широм Републике Српске данас ће бити озваничен почетак превентивне кампање под називом “Смањи брзину, кривицу не можеш”.
Кампања, којом се жели утицати на промјену ставова код возача о важности и значају поштивања ограничења брзине кретања возила на путевима у Српској, трајаће до 30. априла, односно од 1. до 19. јула.

Циљ је повећање нивоа безбједности саобраћаја у Републици Српској, смањењем броја возача који не поштују ограничења брзине кретања возила на путевима, наводи се у саопштењу Ауто-мото савеза Српске.

Кампању заједнички проводе Министарство саобраћаја и веза, Министарство унутрашњих послова, Ауто-мото савез и Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске.

Стручне екипе Ауто-мото савеза Српске у току и послије акције проводиће анонимна мјерења брзине кретања возила, након чега ће резултати бити достављени надлежним институцијама и јавности.

Према подацима МУП-а, у току прошле године на путевима Републике Српске догодила се 8.581 саобраћајна незгода, а неприлагођена брзина је узрок настанка њих 2.440 или 28,4 одсто.

Брзина је један од основних фактора ризика у саобраћају. Веће брзине кретања возила доводе до већих ударних брзина, а самим тим и до тежих повреда.

Веће брзине кретања возила имају за посљедицу већи степен ризика од настанка незгоде, а самим тим и тежине посљедица.

Са порастом брзине кретања расте вјероватноћа да ће возило учествовати у саобраћајној незгоди, а расте и тежина незгоде.

/СРНА/

Подијелите вијест