Када идеја постане стварност: Уређење језера „Врба“

Акција чишћења и уређења риболовних зона и излетишта на језеру Врба која је почела на прољеће, попримила је велике размјере и резултирала конкретним радовима, који су добили свoј прави облик и намјену. Ријеч је о уређењу простора на oвом језеру, које се од растиња и неприступачног прилаза води претворило у прави мали рај на земљи.

Како каже један од координатора ових радова, Дарко Тошић, првобитна идеја је била да се уреди сама обала, иксрчи шибље што је и урађено на претходним акцијама. „ Како је акција одмицала, тако су идеје надолазиле па су многи привредни субјекти и институције препознали наш ентузијазам и прикључили се комплетном преуређењу овог дјела језера” , додао је Тошић.

Новчаним средствима, механизацијом, материјалима, као и радном снагом акцију су помогли Општина Гацко, РиТе Гацко“Термоградинг” Д.О.ОГацко, “Херцеговина путеви” А.Д. , РЈ Гацко, као и појединци, предсједник синдиката РиТе Гацко, Жељко Тепавчевић и секретар Удружења ловаца и риболоваца “Врањача”, Младен Андријашевић.

“Преко 200 људи радило је у протеклом времену на уређењу овог простора, и на томе им хвала. Радило се чак и ноћу, састајали смо се и договарали, и за релативно кратко вријеме, успјели смо да преуредимо овај простор”, истакао је Тошић.

До сада, на локацијама “Десивоје” и “Пумпе” урађено је:

  • Двије надстрешнице са столом и клупама;
  • Два уређена мјеста за роштиљ;
  • Насипима, оградом, као и степеништем које директно улази у воду, омогућен је сигурнији и лакши прилаз води;
  • Дрвене клупе и столови постављени уз пут ( поклон требињског “Центра за газдовање Кршем”).

Тренутно се воде радови на истим локацијама гдје се проширује постојећи простор. Радови који су се обављају устаљеном динамиком односе се на уклањање брда да би се добила површина за изградњу платоа са још двије надстрешнице. У том комплексу, предвиђене су и двије плутајуће плаже које ће рампама бити повезане са копном, којим ће се омогућити купачима и љубитељима риболова да пецају и сунчају се на води.

Ова одлучна група људи са идејама позива све љубитеље риболова и природе, да се прикључе овој акцији, да својим и радом и идејама допринесу љепоти овог подручја.

Организатори апелују на будуће кориснике овог излетишта, да простор одржавају чистим и уредним, бринући тако о околини и заједничком добру које свако од нас може користити и уживати у њему.

Подијелите вијест