Јунице из Аустрије на гатачким фармама

Јуче је у сали СО-е Гацко, извршено извлачење бројева којима је подијељена  31 јуница из Аустрије које су купили гатачки сточари.

Јунице су протеклог месеца увезене из Аустрије, а до јуче су биле смјештене у карантину на фарми Горана Старовића у селу Самобор и под свакодневним ветеринарским надзором. Увоз јуница из Аустрије је резултат сарадње Земљорадничке задруге Гацко и Асоцијације узгајивача сивог алпског говечета из Аустрије, а последњи пут су увезене 70-их година.

Директорица Земљорадничке задруге у Гацку, Љиљана Поповић, изјавила је да су сва грла допремљена здрава и да су извршене све потребне анализе које показују да су у доброј кондицији и добром гојдбеном стању.

“Имам седам крава, а сада сам купио двије аустријске јунице. Био сам у Аустрији, на лицу мјеста и видио да јунице живе у сличним условима као код нас. Очекујем да ћу  бити задовољан и да ће се јунице добро показати  код нас и да ће се повећати млијечност”, изјавио је Митар Милошевић, један од купаца аустријске јунице.

За сваку јуницу сточари су издвојили по 4.323 КМ,  а општина Гацко ће субвенционисати са 500 КМ по грлу и платити трошкове карантина. 

Подијелите вијест