Јубиларни 25. дочек Српске Нове године на Рибарцу: Горан Бреговић међу Херцеговцима

Јубиларни 25. дочек Српске Нове године у организацији Удружења Срба Херцеговаца и пријатеља Херцеговине протекла је спектакуларно. Присуство легендарног музичара Горана Бреговића као и великог броја људи из политичког и јавног живота Србије само је потврдило висок рејтинг које је ово Удружење градило претходних четврт вијека

Tешко је ријечима описати шта се све издешавало током вечери на којој се окупило више од 500 земљака који су са разних страна дошли у Нови Сад.

Градска управа Новог Сада уназад четири године организује масовни дочек на централном градском тргу гдје учествују велике музичке звијезде, међутим традицију дочека православне Нове године у српској Атини прије четврт вијека утемељило је најстарије херцеговачко удружење у Србији.
Колики углед има Удружење Срба Херцеговаца и пријатеља Херцеговине говори и чињеница да је поред херцеговачких начелника општина: Момчила Шиљеговића (Невесиње), Миљана Алексића (Билећа), Радована Палавестре (Источни Мостар), Радојице Антуновића (замјеник начелника општине Гацко), Ранко Лучић (бивши начелник Берковића)….јубиларни дочек на “Рибарцу” увеличао и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, предсједница Народне скупштине Србије Маја Гојковић, предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта…
Звијезда вечери свакако је био Горан Бреговић. Мада су грађани Новог Сада имали прилику да баш уз Бреговића на отвореном дочекају Српску Нову годину, познати музичар је увод у празничну ноћ провео међу Херцеговцима.

Програм је почео славским обредом и благословом оца Предрага Толимира.
Након здравичара Бошка Миљанића госте је поздравио и пожелио добродошлицу домаћин вечери и предсједник Удружења Херцеговаца и пријатеља Херцеговине Ђорђо Радојичић.
– Вечерашњим скупом обиљежавамо три значајна догађаја. Дан Удружења, крсну слави Светог Василија Великог и дочек Српске Нове године. Са 25 година дугом традицијом са разлогом имамо чиме да се поносимо.

У име Источне Херцеговине присутне је поздравио Радоица Антуновић, замјеник наченика општине Гацко.

У својству “госта” нашао се градоначелник Новог Сада Милош Вучевић. Он је честитао домаћинима крсну славу и Српску Нову годину, али није заборавио да помене РС.
– Драги Херцеговци, хвала вам што сте дали немерљив допринос у стварању наше Републике Српске.

Уз извињење због малог закашњења парох мостарски Радивоје Круљ је у име епархије ЗХиП и владике Григорија поздравио окупљене.
– Свако сабрање је у име онога који је дошао на овај свијет да сваког човјека спаси. Никад не заборавите своју груду и враћајте се увијек својој Херцеговини.
Диплама и двојницама Војин Радојичић нас је увео у културно-умјетнички дио вечери који је својим наступом употпунио КУД “Дурмитор” из Куле.

Своје стихове казивао је Божидар М. Глоговац, а чуо се и звук мајстора струна Благоја Шојића.
И ове године Бојан Миленић је испред Удружења Херцеговаца уручио награде најбољим студентима: Настављена је доминација Гачана.
Најбољи студент мастер студија је Валентина Радовановић са просјеком 9,64 – Факултет техничких наука – Инжењерски менаџмент
Из основних академских студија и ове године награђен је Милан Секулић са просјеком 9,3 –
Факултет техничких наука Рачунарство и аутоматика, Рачунарска техника и рачунарске комуникације

Најдирљивији тренутак вечери био је када је награђени најбољи студент Милан Секулић своју новчану награду истог тренутка положио у кутију за лијечење обољелог пребиловачког дјечака Марка Екмечића.

Да би сачувао вид Марко би требао да се оперише у руској државној болници у Калуги (операција једног кошта је око 7.000 евра).
– Кажу какав је данашњи дан, таква ће бити цијела година. Своју новчану награду прилажем за лијечење малог Марка и надам се да ће ова вече захваљујући и прилозима осталих дати наду и повратити вид Марку Екмечићу, рекао је Секулић.
Да се добро добрим враћа потврђено је нешто касније када се на бину попео Предраг Милошевић, предсједник општине Сечањ и рекао да је та мала општина ријешила да због хуманог геста најбољег херцеговачког студента Милана Секулића награди посебном новчаном наградом од 500 евра.
У наставку програма публика је могла уживати у хуморескама др Братислава Бркљаче и младог Марка Никчевића кога ће у наредним недељама читаоци Слободне Херцеговине добро упознати.

На овој вечери виђен је лист Савеза гуслара Србије часопис “Гусле”, а гости су са великим занимањем читали и први број “Српског кола” јединог листа на ијекавском наречју у Србији.

Скуп су увеличали представници осталих завичајних удружења: Светозар Црногорац, Видак Ковачевић, Бобан Драшковић, Драгиша Скоко (клуб Гачана) Жарко Ратковић, Божидар Глоговац, Велиша Миљановић (Удружење Требињаца), Божо Бобан Вукоје, Борислав Кркелић (удружење Билећана), Зоран Пејановић, Снежана Лукић (Удружење Невесињаца), Ђуро Бегенишић, Божо Милићевић, Милан Дука (Херцеговина Вршац), Мишо Лазаревић (удружење Коњичана), Милимир Вујадиновић и Боро Вукајловић (Херцеговина Суботица), Милан Зечар, Рајко Бјелица (Зрењанин), ратни командананти Новица Гушић и Миленко Лаловић и бројни други.
Веома се осјетио изостанак “оца свих херцеговачких удружења” Пеја Бајчетића, као и предједника зрењанинског удружења Уроша Милојевића коме желимо брз опоравак.

Наредно окупљање Херцеговаца на реду је 13. фебруара на сијелу Гачана у центру “Сава” у Београду. Седам дана касније на истом јесту окупљају се Невесињци.

http://slobodnahercegovina.com/