Одржана Jeданаеста редовнa сједницa Скупштине општине Гацко

Jeданаеста редовна сједница Скупштине општине Гацко одржана је јуче у сали Скупштине општине. Сједницу је отворио предсједник СО-е Рајко Паповић, у присуству секретара Драгана Јегдића, потпредсједника СО-е Василијa Лажетићa, начелника општине др Огњена Милинковића, замјеника начелника Синише Мандића, в. д. начелника Одјељења за привреду, финансије и друштвене дјелатности Миливоја Бољановића, начелника Одјељења за просторно планирање и цивилну заштиту Дарке Унковић, начелника Одјељења за инспекцијске послове Драгице Јововић, начелника Одјељења за општу управу Ранка Мастиловића, службеника за односе са јавношћу и новинара Радио Гацка.

На приједлог потпредсједника скупштине општине, Василија Лажетића у дневни ред је уврштена тачка – Иницијатива да СО-е Гацко 4. април прогласи за дан сјећања на жртве комунистичког терора у Општини Гацко и да се овај датум званично обиљежава сваке године.

Приједлог одборника Сава Старовића, да се Нацрт Одлуке о начину организовања, управљања и коришћења јавних паркиралишта у општини Гацко повуче са дневног реда, није прихваћен.

На дневни ред није уврштен ни приједлог одборника Радоице Антуновића – стављање ван снаге Одлуке о куповини шалтер сале.

Примједба одборника Јелице Бјековић односила се на неусклађеност тачака по, како је казала “правилима нормативно – правне технике”.

На приједлог Петра Марковића, у име клуба одборника СНСД, са дневног реда је повучен извјештај о остварењу годишњег плана имплементације пројеката општине Гацко за 2021. годину и приједлог закључка о изради анализе одлуке о покретању иницијативе за изградњу зграде за младе брачне парове. Уврштена је тачка избор предсједника Општинске изборне комисије.

Након усвојеног измијењеног и допуњеног дневног рада, усвојен је записник са Десете редовне сједнице Скупштине општине Гацко, одржане дана 25. фебруара.

Програм коришћења прихода од посебних намјена за шуме за 2022. годину усвојен је са 11 гласова за и 6 уздржаних.

Средства од посебних накнада за шуме намјенски ће се трошити, и то за: санацију моста преко Југовићког потока и санацију моста преко Фојничке ријеке у селу Фојница и реконструкцију локалног пута Фојница – Кокорина – Југовићи. Из ових средстава планирано је и уклањање растиња на прилазној стази за заштићено подручје пећине Ђатло.

В. д. начелника Одјељења за привреду, финансије и друштвене дјелатности Миливоје Бољановић, истакао је да су од ових намјена планирана средства у буџету од око 109.000 марака и само та средства се могу користити за инвестирање дијела пројеката. Остатак ће се финансирати из властитих средстава.

Средства од накнада за шуме из 2021. годину нису потрошена и биће усмјерена на финансирање пројекта који су планирани.

Са истим бројем гласова усвојен је план утрошка средстава по основу накнада од вода за 2022. годину. Планирана средства од посебних водних накнада износе 95.000 марака, а намјенски ће се трошити за изградњу – регулацију бујичног потока Беротина (наставак пројекта). Подржан је приједлог одборника Сава Старовића да санација изворишта Слављан буде приоритет за наредну годину.

Приједлог Одлуке о измјенама Одлуке о усвајању Плана капиталних улагања општине Гацко за 2022. годину усвојен је гласовима скупштинске већине. Износ у Плану капиталних улагања од 4.329.700 КМ умањен је и сада износи 4.229.700 КМ.

Са 11 гласова за и 6 против, усвојена је Одлука о прихватању кредитног задужења у износу од 1.800.000 КМ. Кредитна средства усмјериће се за финансирање капиталних пројеката. Између осталог, у плану су асфалтирање путева у руралним подручјима у износу од 870.000 марака, куповина шалтер сале 300.000 марака. За изградњу пројекта санације, реконструкције и развоја водоводног система биће издвојено 250.000 марака.

Одборник Антуновић је сугерисао да је, када су у питању овакви документи, потребно да се предлагач обрати јавности и да уводне напомене прије дискусије.

За предсједника Општинске изборне комисије Гацко именован је Љубомир Бештић, дипломирани правник са положеним правосудним испитом.

Извјештај о раду за 2021. годину и приједлог Програма рада са финансијским планом за 2022. годину Јавне установе Информативно – културни центар Гацко, усвојен за 17 за и 1 уздржаним гласом.

Истим омјером гласова прихваћен је и Извјештај о раду за 2021. годину и приједлог Програма рада са финансијским планом за 2022. годину Јавне установе „Културно – спортски центар“ Гацко. Директор установе, Мира Копривица, кратко се осврнула на учинак оставрен током претходне године, апострофирајући кључне недостатке који утичу на ефикасност рада ове јавне установе. Како је истакла „сами нису у могућности да обезбиједе ефикасност објеката којима газдују“, те у вези са тим очекују више разумијевања од стране Општине али и привредних субјеката.

На јучерашњем засједању, одборници су дискутовали и о Извјештају о раду за 2021. годину и приједлогу Програма рада са финансијским планом за 2022. годину Јавне здравствене установе Дом здравља „Проф. др Саво Бумбић“ Гацко. Предсједник Одбора за здравство, Христина Јањић Зиројевић, одборнике и јавност упознала је са записником са сједнице Одбора, која је одржана 4. априла. У вези са тим, на приједлог члана Одбора, Синише Шуковића, одборници су усвојили закључак да се ребалансом буџета обезбиједе додатна средства за набавку возила за дијализу и за уградњу гријања за постојећа санитетска возила.

Коментаришући извјештај ЈЗУ Дом здравља, Шуковић је током дискусије рекао да сви директори треба да раде на повећању прихода установа којима руководе, те да се не ослањају искључиво само на средства и помоћ Општине Гацко и РиТЕ Гацко.

Одборник СПС, Саша Шкиљевић, похвалио је рад медицинара гатачког Дома здравља, посебно у вријеме пандемије вируса корона. Ипак, како је рекао, треба изнаћи простора за још бољи рад, те је апеловао на проналажење начина за упослење педијатра.

Директор ове установе, Невена Миљковић – Мандић, казала је да је претходна година била изузетно радна и успјешна и поред отежавајућих околности изазваних пандемијом. Амбуланте породичне медицине имале су 37.758 пацијената, укупан број прегледа ван установе био је 1876, а број лица који су се због вируса корона јавили у амбуланту био је 4420.

Захвалила се Општини и Термоелектрани на указаној финансијској помоћи и донацијама, које су омогућиле боље пружање услуга грађанима. У вези са тим, подсјетила је на ревитализацију система гријања, који је био горући вишегодишњи проблем. Уз разумијевање РиТЕ, након шест година паузе, активиран је рад амбуланте породичне медицине и стоматолошке амбуланте у просторијама РиТЕ, гдје је извршена комплетна адаптација простора и набавка нове недостајуће опреме и уређаја.

Како је казала, највећи проблем представља пензионисање радника, због неуплаћених доприноса за ПИО, за период 2012. до 2020. године, уз повремене уплате, па тако свим радницима дугују доприносе за период 6,5 година. Истакла је да овој здравственој установи недостају доктори медицине, подсјећајући да је у Дому здравља ангажовано само 7 доктора медицине и специјалиста. Извјештај ове здравствене установе подржан је са 17 гласова “за”.

Одборници су једногласно подржали и Приједлог Одлуке о набавци дигиталног РТГ апарата за потребе Јавне здравствене установе Дом здравља „Проф. др Саво Бумбић“ Гацко.

Тринаест одборника је подржало Извјештај о раду за 2021. годину и приједлог Програма рада са финансијским планом за 2022. годину Јавне установе Центар за социјални рад Гацко, док је њих 5 било уздржано.

Извјештај о раду за 2021. годину и Програм рада са финансијским планом за 2022. годину Јавне установе „Туристичка организација општине Гацко“ подржало је 12 одборника, а шест је било уздржано.

Након дуже дискусије, усвојени су Извјештаји о раду за 2021. годину Јавних предузећа „Водовод“ А.Д. Гацко и „Комус“ А.Д. Гацко.

Директор ЈП „Водовод“, Наташа Андрић, истакла је да је ово предузеће након 12 година позитивно пословало, плате исплаћују редовно, а почеће и са исплатом топлог оброка радницима. Захвалила се радницима који су максималним ангажовањем урадили велики посао и допринијели позитивном пословању.

Начелник општине Гацко, потврдио је да ће већ у наредној седмици потписати уговор о међусобној сарадњи између Општине и Водовода.

Предсједник Скупштине општине Гацко, Рајко Паповић похвалио је рад овог предузећа.

„Менаџмент Водовода предано ради и има добре резултате. На нама је да им помогнемо да би били још успјешнији“, рекао је Паповић.

Директор ЈП „Комус“, Ивана Маљевић образложила је извјештај о раду овог предузећа за протеклу годину.

Према њеним ријечима, финансијска ситуација на дан 31.12. 2021. године је стабилна. Предузеће је исказало добит у износу од 113.838 КМ.

„Задњих година, осим 2019. године, предузеће је пословало негативно. Исплатили смо све заостале и редовне плате у 2019. години, као и порезе и доприносе. Исплатили смо бруто обавезе према члановима надзорног одбора, али и обавезе према добављачима у законском року, које су износиле 40.500 марака“, потврдила је Маљевић.

Одборници опозиције, мишљења су да је за стање у овим предузећима заслужна финансијска подршка Општине.

Извјештај о реализацији Програма заједничке комуналне потрошње за 2021. годину, такође је усвојен гласовима скупштинске већине.

Програмом су обухваћене активности чићења јавних површина у насељу које обухвата прикупљање, одвожење и уништавање отпада, одржавање и опремање јавних зелених површина и одвођење атмосферских вода и падавина са јавних површина.

Информација о стању у области пољопривредне дјелатности за 2021. годину са приједлогом мјера за бржи развој пољопривредне производње добила је подршку 11 одборника.

Носиоци пољопривредне производње у општини Гацко углавном су индивидуална пољопривредна газдинства којих је до краја 2021. године било регистровано 655, а мали је број газдинстава који који остварују приходе искључиво од пољопривреде.

Укупна средства која је Општина Гацко издвојила за подстицаје у пољопривреди за 2021. годину износила су 198.133 КМ.

Нацрт Одлуке о начину организовања, управљања и коришћења јавних паркиралишта у општини Гацко усвојен је и излаже се на јавни увид у канцеларији број 16 Општине Гацко, сваким радним даном од 8 до 15 часова, до 29. априла. За вријеме јавног увида свако физичко и правно лице може дати мишљења, приједлоге, примједбе на Нацрт Одлуке.

Прихваћен је Нацрт Одлуке о утврђивању радног времена угоститељских објеката и Нацрт Одлуке о утврђивању радног времена правним лицима и предузетницима који обављају трговинску, занатску и услужну дјелатност на подручју општине Гацко и иду у даљу процедуру.

Приједлог Одлуке о измјенама и допунама Одлуке о уређењу простора и грађевинског земљишта прихваћен је са 10 гласова за и 5 уздржаних. Начелник Одјељења за просторно планирање и цивилну заштиту Дарка Унковић, појаснила да је у питању одлука из 2017. године, која је ажурирана.

Баз дискусије, са 10 гласова за и 5 уздржаних, прихваћен је Приједлог Одлуке о измјенама Одлуке о усклађивању Акта о оснивању Јавне установе „Културно – спортски центар“ Гацко.

Једанаест одборника подржало је Приједлог Одлуке о измјенама Одлуке о висини плата функционера општине Гацко.

Прихваћен је Приједлог Одлуке о расписивању Јавног конкурса за избор и именовање директора Јавне установе „Туристичка организација општине Гацко“, а провешће га комисија од пет чланова.

Одборници су једногласно подржали Приједлог Одлуке о изради измјена и допуна Пословника о раду Скупштине општине Гацко.

Разријешен је Александар Лојовић, в.д. члана Управног одбора Јавне установе „Културно спортски центар“ Гацко, због истека мандата.

Једногласно је прихваћена Иницијатива да СО-е Гацко 4. април прогласи за дан сјећања на жртве комунистичког терора у Општини Гацко и да се овај датум званично обиљежава сваке године.

На крају Једанаестог скупштинског засједања, ријешен је један предмет Имовинско – правних односа и постављено пет одборничких питања.