Изложба и промоција књиге о епископу Атанасију Јевтићу

У оквиру “Културно – спортског љета Гацко 2022” у четвртак, 21. јула у Парохијском дому у Гацку (Сала музичке школе) у 20 часова, биће отворена изложба фотографија из живота епископа Атанасија, под називом Твоје од твојих, коју је приредио тврдошки јеромонах Теофил Петровић.

Кроз црно – бијеле фотографије приказан је дио његовог живота до владичанства, други дио се односи на његову хиротонију, односно његово устоличење у Банату и у Херцеговини, а ту су и бројне фотографије које приказују различите периоде његовог живота, са разним људима, из разних догађаја и служби.

Исте вечери, које својим садржајем представља присјећање на блаженопочившег умировљеног епископа захумско – херцеговачког и приморског Атанасија, биће представљена и књига Атанасије: један животопис, коју су приредили епископ западноамерички Максим и Љубиша Чеперковић, у издању новоосноване Задужбине владике Атанасија и Манастира Тврдош.

Први дио књиге описује животна доба блаженопочившег умировљеног епископа захумско-херцеговачког и приморског Атанасија. Након тога, кроз преосталих девет дијелова овог издања, обухваћени су образовни, културни, социолошки и други аспекти, који су обликовали његову мисао и схватање хришћанског живота. Уз коментаре аутора овог дјела, књига Атанасије: један животопис обилује цитатима самог епископа Атанасија, тако да, уствари, највише говори он сам.

О књизи ће говорити епископ диселдорфски и њемачки Григорије, свештеник Лазар Манигода и теолог др Андреј Јефтић.

Модератор вечери је мр Алексије Гргур.

Подијелите вијест