Иконе “Јасеновачки новомученици у свјетлости васкрсења” изложене у Дому културе у Гацку

Јавна установа „Културно – спортски центар“ Гацко и Црквене општине Гацко, синоћ су у Дому културе представили изложбу слика „Јасеновачки новомученици у свјетлости васкрсења“, аутора сестре Марије из манастира Јасеновац.

Директор ЈУ КСЦ, Анђелка Бољановић, поздравила је присутне и истакла да је Дејан Бодирога из Културног центра Требиње заслужан што је ова изложба представљена и публици у Гацку.

Сестра Марија је на 22 фотографије икона на металним подлошкама, овјековјечила страдање јасеновачких жртава и на несвакидашњи начин приказала здраво хришћанско схватање трагедије која се десила српском народу.

Изложбу је отворио свештеник Прве гатачке парохије, Велимир Ковач.

„Ово страдање које је приказано на сликама, као и свако страдање има своју хоризонталу и вертикалу. Хоризонтала представља културу памћења и сјећања које је важно после оваквих страшних догађаја, попут овога који се десио у прошлом рату у Јасеновцу. Култура сјећања или памћења је веома важна да нам се историја не би поновила. Ми смо у својој историји имали многа страдања попут Плаве гробнице, Косовског стадања и многих других”, рекао је Ковач.

Друга димензија је начин на који је приказано страдање, истакао је Ковач.

„То је та вертикала. Приказана је на један начин пун наде у васкрсење по чему изложба и носи назив. У свакој слици и лику који је приказан поред страдања приказана је и нада у живот вјечни. Препуне су љубави, наде и вјере у живога Бога. Таква је иначе наша иконографија. Ако погледамо у чувену фреску распећа Христовог у Студеници, видјећемо на лику Христовом и патњу, која је побијеђена надом и радошћу. Веома је важно да је страдање приказано на један начин кроз који просијава вјера, нада и љубав. Свака од ових слика има и неку своју причу“, закључио је Ковач, који је након отварања изложбе посјетиоцима говорио о значењу сваке иконе, понаособ.

За музички угођај побринуо се Хор Свете Јелене Анжујске, који је, између осталог, пјевао Тропар, пјесму која говори о житију мученика.

Изложба је отворена наредних 15 дана.