Humanost za primjer

ran_5

Na inicijativu Centra za socijalni rad Gacko i komšija iz sela Jasenik počela je rekonstrukcija kuće Rebić Ljubice, uz finansijsku podršku opštine Gacko, načelnika Milana Radmilovića.

Rebić Ljubica, starica od gotovo 80 godina, tipičan je predstavnik seoskog stračkog jednočlanog domaćinstva, živi sama boreći se sa godinama, staračkom nemoći i surovom prirodom. Korisnik je određenih prava iz socijalne zaštite pa je povremeno posjećuju radnici Centra za socijalni rad i Crvenog krsta.

Ali sve to ne bi omogućilo Ljubici mirnu i sigurnu starost da nije njenih komšija iz sela Jasenik. Iako je njena kuća na osami, 2-3 kilometra od prvih seoskih kuća, rijetki su dani da neko, posebno od mlađih komšija ne navrati i obraduje je makar lijepom riječju. A kako baka Ljubica kaže – „Starom čeljadetu i lijepa riječ pomogne“.

Zadnje dvije zime samo komšijska pomoć i briga spasili su njenu kuću od rušenja. Skoro svake sedmice, gazeći snijeg i po sat vremena, komšije su skidale snijeg sa krova, podupirali grede da se ne sruše i spasile kuću. Kad znamo koliko se krovova prošle zime urušilo u gatačkoj opštini, onda tek možemo razumjeti kolika je briga ovih ljudi za baku Ljubicu. „Bila bi velika sramota da smo to dozvolili“ – riječi su komšije Dragana Adžića.

Direktor Centra za socijalni rad, Ranko Mastilović, kaže da je ovo izuzetan primjer solidarnosti mještana iz sela Jasenik, te da Ljubica nije jedina stara osoba u njihovom selu o kojoj komšije u zadnjih nekoliko godina vode brigu. On kaže da u ova vremena, kada svi žive loše i kad svi gledaju svoje sitne lične interese, ovakvi primjeri humanosti i solidarnosti vraćaju vjeru u ljude i pružaju nadu da se makar u malim mjestima kao što je Gacko još uvijek može računati na čovjeka i čovjekoljublje.

 

Подијелите вијест