Хумани кад је најтеже: Акција прикупљања помоћи у Гацку траје до вечерас

Народ Гацка али и читаве Херцеговине тренутно дјелује по принципу „на муци се познају јунаци, у невољи добри пријатељи“. Акција прикупљања помоћи угроженом становништву у РС, у храни и новцу, коју је покренула општина Гацко, Црквена општина и Рудник и ТЕ Гацко,  наставила се и данас, а трајаће до вечерас, до 20:00 сати.

Предсједник Скупштине општине Гацко, Јован Ковачевић, рекао је да се планира објединити заједнички комвој Херцеговине. Испред старе цркве и даље пристиже становништво Гацка са пакетима помоћи, који ће данас бити одпремљени у Добој. „Планирамо да објединимо један заједнички комвој из Херцеговине. Један шлепер је већ спреман у Љубињу, Невесињу, Берковићима, a заједно са два камиона из Гацка и шлепером који се очекује из  Никшића, који ће се комплетирати до вечерас, већ сутра ће бити на планираном одредишту. Заједно са помоћи који сакупља народ Гацка, дио производа стиже из мљекаре Пађени, која ће и сама обезбиједити један шлепер хране“, нагласио је Ковачевић.

Према његовим ријечима, у наредном периоду планирано је да се помогне и Обреновцу и да се за тамошње угрожено становништво сакупи и пошаље дио помоћи.

Подсјећамо да је акција прикупљања помоћи отпочела јуче. Према ријечима замјеника начелника општине Гацко, Радоице Антуновића, јуче је у Бијељину одпремљено преко 7 тона хране, у вриједности од око 30.000 КМ, док су новчана средства у вриједноси од 3.000 КМ,  уплаћена на хуманитарни број жиро рачуна. „Акцији се одазвало преко 800 домаћинстава, која су изразила спремност и потребу да на сваки могући начин помогну угроженом становништу. Разговарали смо са начелником општине Бијељина и његовим сарадницима о будућим плановима. Из тог разговора донијели смо закључак да се у наредном периоду морамо базирати на сакупљање новчане помоћи, како би угроженим породицама које се буду враћале својим кућама гдје је све уништено, у некој мјери покушали помоћи и донирати макар дио онога што су изгубили“, истакао је Антуновић.

Помоћ стиже са свих страна, а између осталих, несебичну подршку је пружио и власник тровинске радње „Пластика“, Станимир Шупић, који је понудио услуге превоза прикупљене помоћи до било ког одредишта.Потреба за људством из наше, али и околних општина, још није неопходна, иако је спремност да помогне изразило око 300 младих Гачана.

Представници општине Гацко остају у контакту са штабом Цивилне заштите у РС, како би пратили даљу ситуацију и реаговали сходно стању на терену. Једно је сигурно. За ова подручја и ове људе који су претрпјели велику муку, требаће много новца, времена, стрпљења и љубави да се врате нормалном животу.

Подијелите вијест