Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Гимназијалки из Гацка књижевна награда друштва „Свети Сава“из Београда

Гимназијалка из Гацка Ивана Лажетић освојила је прву награду у категорији средњих школа на традиционалном Светосавском књижевном конкурсу за ученике основних и средњих школа Србије, Републике Српске и дијаспоре, коју додјељује Друштво „Свети Сава“ из Београда.

Ивани, ученици трећег разреда Гимназије у Средњошколском центру „Перо Слијепчевић“, награда је уручена  на свечаности у Народној библиотеци Србије у Београду гдје је Друштво „Свети Сава“ прославило своју славу и додијелило награде и признања установама и појединцима.

„Писала сам о животу Светог Саве и порукама које је оставио будућим нараштајима. Сматрам да је то тема која је вјечита инспирација свим православним ђацима“, рекла је Ивана новинарима у Народној библиотеци Србије. Она је истакла да јој награда за њено литерарно дјело значи пуно, јер већ дуже вријеме пише о Светом Сави. Још није одлучила да ли ће се писањем у будућности бавити и професионално.

Награде су уручене и средњошколцу из Зајечара Душану Мирчетићу, који је, такође, освојио прво награду у конкуренцији средњих школа, као и Јовани Костадиновић из Ниша и Уни Милић из Смедерева, које су освојиле прву награду у конкуренцији основних школа. Велика награда на књижевном конкурсу додијељена је ученици Земунске гимназије Милици М. Јанковић, док је Милош Јевтић из допунске основне школе у Базелу у Швајцарској добитник специјалне награде.

На свечаности су уручене и Плакете Друштва „Свети Сава“, која се додјељује за посебан допринос активностима Друштва на добробит српског народа, а то су Педагошки музеј у Београду, Коло српских сестара и Јавно предузеће „Службени гласник“.

Свечаности су присуствовали и предсједник Друштва „Свети Сава“ Душан Зупан, чланови Удружења књижевника Србије и представници Представништва Републике Српске у Србији.

Друштво „Свети Сава“ основано је још 1886. године и најстарије је активно српско грађанско друштво. Рад  Друштва прекинут је под њемачком окупацијом 1941. године, а обновљен је 1994. године. Бави се културним, просвјетним и хуманитарним радом с циљем његовања националног осјећаја врлине и вриједности светосавске традиције, као и култа Светог Саве у српском народу.
Поред сједишта у Београду, Друштво „Свети Сава“ има и активан Пододбор у Бањалуци.

Књижевни конкурс и ове године подржало је Представништво Републике Српске у Србији, које још од 2003. године учествује у његовом спровођењу.

Представништво сарађује и са Пододбором Друштва „Свети Сава“ у Републици Српској, који расписује Светосавски конкурс за најбоље ликовне радове ученика основних школа у Србији, Српској и дијаспори.

/СРНА/

Подијелите вијест