Гимназијалки из Гацка књижевна награда друштва “Свети Сава”из Београда

Гимназијалка из Гацка Ивана Лажетић освојила је прву награду у категорији средњих школа на традиционалном Светосавском књижевном конкурсу за ученике основних и средњих школа Србије, Републике Српске и дијаспоре, коју додјељује Друштво “Свети Сава” из Београда.

Ивани, ученици трећег разреда Гимназије у Средњошколском центру “Перо Слијепчевић”, награда је уручена  на свечаности у Народној библиотеци Србије у Београду гдје је Друштво “Свети Сава” прославило своју славу и додијелило награде и признања установама и појединцима.

“Писала сам о животу Светог Саве и порукама које је оставио будућим нараштајима. Сматрам да је то тема која је вјечита инспирација свим православним ђацима”, рекла је Ивана новинарима у Народној библиотеци Србије. Она је истакла да јој награда за њено литерарно дјело значи пуно, јер већ дуже вријеме пише о Светом Сави. Још није одлучила да ли ће се писањем у будућности бавити и професионално.

Награде су уручене и средњошколцу из Зајечара Душану Мирчетићу, који је, такође, освојио прво награду у конкуренцији средњих школа, као и Јовани Костадиновић из Ниша и Уни Милић из Смедерева, које су освојиле прву награду у конкуренцији основних школа. Велика награда на књижевном конкурсу додијељена је ученици Земунске гимназије Милици М. Јанковић, док је Милош Јевтић из допунске основне школе у Базелу у Швајцарској добитник специјалне награде.

На свечаности су уручене и Плакете Друштва “Свети Сава”, која се додјељује за посебан допринос активностима Друштва на добробит српског народа, а то су Педагошки музеј у Београду, Коло српских сестара и Јавно предузеће “Службени гласник”.

Свечаности су присуствовали и предсједник Друштва “Свети Сава” Душан Зупан, чланови Удружења књижевника Србије и представници Представништва Републике Српске у Србији.

Друштво “Свети Сава” основано је још 1886. године и најстарије је активно српско грађанско друштво. Рад  Друштва прекинут је под њемачком окупацијом 1941. године, а обновљен је 1994. године. Бави се културним, просвјетним и хуманитарним радом с циљем његовања националног осјећаја врлине и вриједности светосавске традиције, као и култа Светог Саве у српском народу.
Поред сједишта у Београду, Друштво “Свети Сава” има и активан Пододбор у Бањалуци.

Књижевни конкурс и ове године подржало је Представништво Републике Српске у Србији, које још од 2003. године учествује у његовом спровођењу.

Представништво сарађује и са Пододбором Друштва “Свети Сава” у Републици Српској, који расписује Светосавски конкурс за најбоље ликовне радове ученика основних школа у Србији, Српској и дијаспори.

/СРНА/