Гимназијалци обиљежили Дан планете Земље поруком “Рециклирај, не загађуј”

Поводом Дана планете Земље, у циљу јачања еколошке свијести о заштити околине, ученици других разреда гимназије СШЦ “Перо Слијепчевић” Гацко, спровели су пројекат под називом “Рециклирај, не загађуј”, којим су скренули пажњу на штетност паљења гума поводом Првог маја.

На основу плана и програма о заштити околине, уз подршку директора Александра Саше Пуровића, заједно са професорицом биологије Милицом Бабић разрадили су проблем и њиховим рјешењем пројекат успјешно реализовали пројекат. “Као што нам је свима познато, у нашем граду постоји проблем загађења ваздуха, па је тако циљ пројекта био подизање нивоа еколошке свијести”, каже Бабић, додајући да су ученици једнако били кретаивни и заинтересовани приликом реализовања пројекта.

За оне који сматрају да паљење првомајске ватре носи посебну “чар”, ученици су показали да све може много здравије, другачије и љепше да се обиљежи, а све на опште добро. Тако су од гума направили украсне саксије, које су офарбали и у такве засадили цвијеће, које су поставили у двориште Средњошколског центра.

Паљењем аутомобилских гума у атмосферу се ослобађа дим који садржи бројне штетне материје, испуштају се отровни гасови диоксини и фурани, који негативно утичу на здравље људи и околину, а неријетко су и појачаног канцерогеног дејства. 

Овом приликом гимназијалци честитају Међународни празник рада – Први мај, уз поруку да свако добро размисли о својим поступцима, те да сви имамо један заједнички циљ, а то је очување планете Земље.

Подијелите вијест