Гатачкој публици представљена монодрама “Мудри и јуначни војвода Јанко Катић”

У сали Парохијског дома у Гацку, протеклог викенда представљена је монодрама Милована Витезовића – „Мудри и јуначни војвода Јанко Катић“. Лик Јанка Катића, једног од најзначајнијих војвода Првог српског устанка и највјернијих Карађорђевих сљедбеника, тумачи глумац Александар Дунић, у аутентичном костиму српских војвода који је израдио костимограф Борис Чакширан.

Монодрама је подсјетила публику на славне јунаке наше прошлости када су част, праведност, племенитост и хуманост биле најузвишеније вриједности српског народа.

“Увијек има добрих људи и сјајних појединаца. Можда некада дух времена не иде на руку човјеку и поставља се као отежавајућа околност. Међутим, не можемо да не уважавамо дате околности. Постоје нека берићета времена, лакша или тежа. То је све испит за људскост, али некако имам утисак да у тешким временима људи од карактера бивају још бољи, да се тај карактер очеличи и постане чвршћи, а они који су били слабији можда и подлегну, али никада нисам престао да вјерујем да постоје изузетни људи у сваком времену и сваком добу, па тако и у нашем. Можда баш нису толико јавно истакнути као што би требало да буду, али наш је задатак да их откривамо”, рекао је Дунић.

Монодрама је направљена 2010. године, а од јесени 2012. године Дунић почиње озбиљно да је игра. Колико је то озбиљно говори и податак да током године одигра до стотину представа. Истиче да младим људима монодрама може бити путоказ куда и како треба ићи, а они старији могу да се подсјете на своје корјене, ко су, шта су и одакле су.

Духовну ноту вечери дао је и хор Свете Јелене Анжујске, који поје при храму Свете Тројице у нашој општини.

Организатори су били Црквена општина Гацко и Извођачка умјетност „Културикс“ из Гацка.

Подијелите вијест