Gatačko sijelo u Beogradu

gacani

U organizaciji Kluba Gačana u Beogradu, Opštine Gacko i SPKD “Prosvjeta” Gacko, održan je Sabor Gačana, “Gatačko sijelo”. ­

Ova svečanost, koja se organizuje svake godine, ovaj put je  bila upriličena u Sava Centru, 23.03.2012. godine, u Beogradu gdje je prisustvovalo oko 300 Gačana – Hercegovaca.

U ime Gačana koji žive i rade u Beogradu riječi dobrodošlice uputio je Vidak Kovačević, predsjednik kluba Gačana, a u ime Gačana koji žive i rade u Gacku pozdravnu riječ uputio je Vukota Obrenov Govedarica, poslanik u Narodnoj skupštini RS.

U programu su učestvovali: Rajko Petrov Nogo, Božidar Glogovac, Jadranka Milošević i Marko Milosević, kao i narodni guslari Momir  Moša Avdalović i Aleksandar Taušan. Njegujući narodnu pjesmu, nošnju kao i druge običaje narodnog stvaralaštva učesnici programa su pokazali da smo ljudi sa svojim korjenom.

Stihove iz svoje zbirke pjesama govorio je Dragutin Drago Papović.

Muška izvorna grupa “Gacko” oduševila je učesnike Sabora snagom i melodijom  pjesama iz Hercegovine, a nastupila je u sastavu: Ljubo Šojić, Miloš Šojić, Milenko Tomić, i Radoslav Lale Sušic, Milenko Tepavčevć Milosav Crnogorac i Miloš Rebić.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Saboru se obratio i predsjednik SPKD “Prosvjeta”, Hadži Velemir B. Avdalović, sa objašnjenjem da je predsjednik opštine Voždovac, dr. Dragan Vukanić, voljan da ostvari bolju saradnju sa opštinom Gacko i ponudio đacima iz Gacka, koji imaju najbolji uspjeh, djeci poginulih boraca, invalida rata, siromašnog materijalnog stanja i djeci sa posebnim potrebama boravak u Beogradu uz bogat program.

”SPKD “Prosvjeta” će ovu bratsku ponudu i dogovor provesti u dijelo” – istakao je Hadži Velemir B. Avdalović i pozvao sve prisutne da ovu humanu akciju pomognu.

Подијелите вијест