Гатачко сијело 2016: Поносни чувари образа и херцеговачке традиције

У предвечерје Светог Трифуна, Гачани су се по шести пут окупили на традиционалном сијелу. У сали ресторана Сава центра, окупило се више од 500 Гачана и пријатеља Гацка. Испод великог паноа на коме је била исписана здравица патријарха Иринеја „Будите поносни што сте Херцеговци, што сте Гачани…“, ређали су се расположени извођачи програма.
Скуп је почео духовном пјесмом коју је извела седмочлана млада пјевачка група из Гацка.

Домаћин овога сијела, предсједник клуба Гачана уБеограду, Светозар Црногорац, у свом уводном говору, између осталог, поздравио је госте и указао на хуманитарни карактер вечери на којој су прикупљена средства за лијечење Ђурише Тепавчевића из Гацка. Захвалио се својим најближим сарадницима на добро обављеном послу у организацији ове вечери.

Испред општине Гацко, скуп је поздравио и начелник општине, Милан Радмиловић.

„Драго ми је да смо вечерас заједно да се дружимо и подсјетимо пјесме, игре и традиције из старог завичаја“, нагласио је Радмиловић у свом обраћању.

Након што су скуп благословили свештеници Раде Зеленовић и Лазар Манигода, сцену су заузели чланови мушке пјевачке групе „Тешан Подруговић“ Гацко.

Да би све текло баш како и доликује оваквом скупу, потврдила је и здравица Славише Беатовића. Расположење је расло кад год би се зачуле гусле, па су громогласно поздрављени мајстори на струнама Александар Таушан, Ненад Ивковић, Војин Тепавчевић као и Неђо Драшковић који је присутне поздравио у име Удружења Херцеговаца из Бања Луке.
Током вечери, публици су се представили мушка пјевачка група Удружења „Сава Владиславић“, затим рецитацијама пјесници Сретен Видаковић и Милан Никчевић, италијанском пјесмом „Карузо“ Бошко Тепавчевић.

Драгиша Скоко, потпредседник Клуба Гачана, као и протеклих година, предао је новчане награде најбољим гатачким студентима, Срђану Шиповцу (пета година медицинског факултета, просјек 9,39) и Кристини Грубачић ( друга година филолошког факултета, просјек 9,30).

Клуб је и ове године уручио признања заслужним Гачанима. Примајући повељу „Стојан Ковачевић“, почасни предсједник Клуба Гачана Видак Ковачевић подсјетио је на прве дане рада овог удружења. „Ову повељу посветио бих онима који су Клуб основали, а који нису више међу нама. У молитвеној тишини присјетимо се оснивача, познатог дипломате Радивоја Петковића и доктора Мига Бјелогрлића. Не смијемо да заборавимо великог човјека и хуманисту Сава Бумбића, који је у оним тешким данима деведесетих, у вријеме одбрамбено-отаџбинског рата ишао на ратишне да оперише рањене и лијечи болесне. Дјелимично смо се Саву успјели одужити јер данашњи гатачки дом здравља који носи име по њему, а касније му је и клуб подигао спомен бисту. Ковачевић је подсјети и на првог правог идеолога клуба, Сава Скока, аније заборавио да помене и доктора Слободана Зеленовића, Павла Паја Старовића, брата и сестру Славојку и Бата Слијепчевића, Аљошу Аџића и Балгоја Ђуричића, који су показали праву ревност и оданост завичају.

Повељу „Гроф Сава Владиславић“, Светозар Црногорац уручио је Пеју Бајчетићу, оцу свих Херцеговачких удружења, док је трећа повеља „ Др Саво Бумбић“ уручена бившем секретару Славку Мучибабићу, ана граду у његово име преузео је његов братанац Спасоје.

Након тога приступило се извлачењу награда у томболи, а у наставку програма бенд Болета Бошковића из Гајдобре је сплетом завичајних пјесама атмосферу довео до усијања.

Културно-умјетнички програм је водила новинарка Радио Гацка, Миланка Ковачевић, а међу бројним званицама били су и академици Матија Бећковић и Љубомир Максимовић, амбасадор БиХ у Србији Лазар Миркић, предсједник Савез Срба из региона, Миодраг Линта, начелник општине Гацко Милан Радмиловић и његов замјеник Радоица Антуновић, директор гатачког Дома здравља Вера Говедарица, предсједник БОРС Гацко Слободан Илић, предсједник „Просвјете“ Радомир Вучковић и директор Херцег телевизије Драго Паповић. Међу гостима се нашао и бивши предсједник и премијер Црне Горе Момир Булатовић, као и представници бројних херцеговачких удружења из Београда, Новог Сада, Бањалуке, Ковина и других.

Наредно окупљање Херцеговаца заказано је за данас, 15 фебруар, у Суботици у хотелу Патриа, а већ наредне суботе у Сава центру биће организован још један велики херцеговачки скуп – сијело Невесињаца.

(Слободна Херцеговина)