Гатачки матуранти дио матурског плеса- Кадрил

Матурски плес, популарни кадрил, који се последњих неколико година осим у бројним европским градовима,  практикује и у Босни и Херцеговини биће одржан у Гацку, 22. маја на градском тргу.

Један дио овогодишње генерације матураната СШЦ “Перо Слијепчевић” заплесаће тачно у подне уз Штраусову композицију „Fledermaus kvadrile“.

Кадрил, или, како само име каже, плес који се састоји од четворке (два наспрамна пара), је био популарни свечани плес у 18. и 19. веку, а изводио се на елитним паришким баловима.

Припреме матураната су увелико у току.

Овом плесу, плесним корацима, матуранте подучава кореографкиња, Маја Косовић. „Пробе одржавамо у СШЦ „Перо Слијепчевић“ најмање два пута седмично. За матуранте је ово сјајна прилика да науче неке основне плесне кораке, као и да изграде став, нпр., када прилазе лепшем полу, уз благи наклон и поздрав. Ови кораци ће им сигурно некад користити у животу”, изјавила је Косовић.

Идеја да се гатачки матуранти прикључе овој манифестацији потекла је од разреднице IV разреда гимназије, професорице Милијане Копривице.

„Гледала сам емисију гдје је гостовао организатор манифестације и говорио нешто више о томе. Тако се родила идеја да се и наши матуранти прикључе, а директору се допала идеја и тако смо кренули у причу. Наравно, ништа ово не бисмо могли спровести у дјело да нисмо добили подршку и помоћ начелника општине, Милана Радмиловића”, додала је координаторка овог догађаја.

Организатор ове манифестације је плесна академија „Романтик“ и ПК „Астер“ из Сарајева. Ове године у синхронизираном плесу на градским трговима и улицама и на више од 70 локација у 15 држава учествоваће више од 30 хиљада матураната.

Сам догађај биће медијски пропраћен.