Gacko puno doktora nauka

raca

Svaki peti stanovnik Gacka uključen je u obrazovni proces, od osnovne škole do fakulteta, a žeđ za znanjem i obrazovanjem stanovnika ovog kraja simbolično potvrđuje i oficijelni grb gatačke opštine, na kojem vidno mjesto zauzima otvorena knjiga.

“Još se na dvoru Sandalja Hranića, u gatačkom starom gradu Ključu, njegovala pismenost i đaci su bili na cijeni.

I surove prilike u ovom dijelu Hercegovine uslovile su da se veći broj Gačana opredijeli za školovanje u traganju za boljim životom.

Mnogi od njih su se školovali i na prestižnim evropskim univerzitetima, od Beograda, Beča, Sorbone i Praga, sve do dalekog Sankt Peteburga, pa je iz Gacka poteklo pedeset univerzitetskih profesora i oko četrdeset doktora nauka” ističe Radoica Antunović – zamjenik načelnika opštine Gacko.

Gatački srednjoškolski centar “Pero Slijepčević” je dobar nastavljač te tradicije. Potvrdilo se to na dosadašnjim takmičenjima koje organizuje Republički pedagoški zavod Srpske, na kojima učenici tog centra već dugi niz godina imaju vrlo zapažene nastupe i osvajaju prva mjesta na regionalnom i republičkom nivou iz različitih nastavnih predmeta.

Posebna priča i istaknuto mjesto pripadaju timu mladih istoričara.

Desetak godina u kontinuitetu su u samom vrhu.

 

 

Подијелите вијест