Гацко добило прву теретану на отвореном

Становници Гацка добили су  теретану на отвореном,  прву овакве врсте у Херцеговини и једну од двије најмодерније у Републици Српској.

Справе које ће бити на располагању нашим суграђанима, љубитељима оваквог вјежбања су тровисинско велико вратило, тровисинско мало вратило, шведске љестве, разбој за склекове, паралелна равна пречка, хоризонталне љестве, равна клупа за трбушњаке, вишефункционална справа, равна шипка за склекове, клупа за леђне мишиће и коса клупа.

„Фитнес на отвореном ја примјерен за свакога. Могу га користити и дјеца од 6 година, али уз надзор родитеља. У слободној је употреби, бесплатан и за њега не треба посебна опрема“ , каже предсједник савјета за спорт у СО-е Гацко, Милан Гутовић.

О правилном извођењу вјежби на справама пожељно је консултовати се са професорима физичке културе или искуснијим вјежбачима фитнес центара. Справе су јаке, издрживе, робусне и водоотпорне, али и поред таквих карактеристика грађани морају водити рачуна о њима.

Популарни назив за вјежбање на овим справама је „street workout“. Ово је релативно нови начин вјежбања који у себи обједињује елементе гимнастике са класичним вјежбама, а све заједно је укомпоновано у слободни стил у којем то постаје атрактивно и пуно забавније него класична гимнастика.

За савладавање неких основних елемената потребан је завидан ниво снаге, флексибилности, експолозивности, издржљивости, координације, али корак по корак сви елементи постају изводљиви. Базичне вјежбе „street workout -а“ су склекови, чучњеви, згибови, пропадања, пењања и сл. Као отпор користи се властито тијело, но приликом извођења неких вјежби могу се додати тежине у облику тегова за ноге, тренинг прслука, и сличних реквизита.

„Треба кренути од једноставних ка сложеним облицима вјежбања. Суграђанима би препоручио да што већи дио слободног времена проведу бавећи се рекраацијом и наравно да посјећују локалитет Слављан и упознају се са новим начином вјежбања, заволе га и редовно тренирају“- истиче Гутовић.

Вриједност радова је око 23,000 КМ, а средства су издвојена из буџета  општине Гацко.

Подијелите вијест