Gačanke kreatori na NIVEA BH FASHION WEEK BANJA LUKA

mirjam_1

Nakon Sarajeva, modna događanja u okviru 28. Nivea fashion week-a nastavljena su 13. i 14. aprila u Banjaluci. Prva veče je bila u znaku renomirane modne kuće “Carmen line”, “Exclusive lingerie” i modnog studija “Anastasia” iz Banja Luke.
Druge večeri su se banjalučkoj publici predstavili “Blast” sa kolekcijom jeans-a, Blanka Zgonjanin i studenti Tehničkog fakulteta iz Bihaća i Tehnološkog fakulteta Banja Luka.
Zanimljivost sa ovogodišnjeg banjalučkog Nivea fashion week-a je što su se u okviru Tehnološkog fakulteta, odsjek tekstilno inženjerstvo, smjer dizajn i konfekcija, pojavile prvi put i naše sugrađanke, sestre Mirjam i Andrea Šarac.

Mirjam se predstavila na danima mode sa kolekcijom pod nazivom “Peace and war”. Otkrila nam je da joj je kao početna inspiracija za ovu kolekciju poslužilo veliko književno djelo “Rat i mir”, međutim, kasnije je ona prerasla u odraz na zbivanja u društvu i svijetu na koja ni jedan umjetnik ne može da ostane imun. “Istaći dobre i loše pojave društva i reći „Mir je ono što nam treba”, je osnovna poruka ove kolekcije”- objasnila je Mirjam i dodala – “Ratna i rušilačka strane predstavljena je korištenjem naličja materijala gdje se jasno vide neuredni šavovi i nepravilnosti u radu. Sve je haotično, buntovno i nemirno.

Druga strana je slika mira i ona je predstavljena korištenjem lica materijala, šavovi su uredni, pravilni, tačni i precizni”.
Kolekcija se sastoji od sedam modela različitih odjevnih predmeta rađenih od jeans-a (čvrstog i lasteks) u crnoj i plavoj boji raznih nijansi koji imaju ulogu materijala širokih društvenih masa, ali koji u sebi nose i jednu futurističku notu.

Andreina kolekcija nosi naziv “Face in the mirror”. Prema riječima ove mlade umjetnice inspiraciju za kolekciju je pronašla u neprestanoj borbi dobra i zla kako među ljudima tako i u samom čovjeku, njegovoj vječitoj borbi sa samim sobom, borbi anđeoske i demonske strane ličnosti, odnosno svjetla i tame. “To je borba u kojoj treba da se trudimo da savladamo one loše stvari u sebi kako bismo gradili bolju i svjetliju budućnost” – istakla je Andrea neglašavajući da ovu inspiraciju prate još mnoge zanimljive ideje usko povezane sa njom kao što su „crni i bijeli labud“ „odraz u ogledalu“ po kojoj je ova kolekcija i dobila naziv.

Kolekcija “Face in the mirror” sastoji se od 6 modela (5 haljina i jedne pantalone). Modeli su izrađeni u crnoj i bijeloj boji (prikazuju svijetlu i tamnu stranu ličnosti). Jedan model je izrađen od svile boje šampanjca koja je u ovom slučaju odraz realnosti sadašnjice – bezgrešna bijela je zamijenjena svijetlom šampanj bojom koja teži savršenstvu.
Za izradu kolekcije korišteni su materijali američki muslin, saten svila, čipka i til uz kombinaciju sa ručno rađenim vezom (poentlesom).

U razgovoru sa njima otkrile su nam da je njihov prvi izlazak pratilo pozitivno uzbuđenje praćeno pomalo tremom jer se ipak radi o njihovom prvom nastupu u ulozi dizajnera.

“Osim nas na Fashion week-u u okviru Tehnološkog fakulteta predstavile su se i njihove starije koleginice koje su već izlagale na sedmicama mode a to su  Barbara Kos, Jelena Gvozden i Sanja Burdelj. Nadamo se da smo opravdale ukazano povjerenje. Zahvaljujemo se svim prijateljima koji su nam pružali nesebičnu podršku u našem dosadašnjem radu kao i profesorima i fakultetu koji nam je omogućio ovaj prvi izlazak na scenu. Ostajemo u nadi da će mo u skorije vrijeme imati priliku da svoje kreacije prikažemo u Gacku”- poručuju sestre Šarac.

“Namera projekta je prezentovati najkreativnije i najbolje kolekcije naših modnih dizajnera koji uspešno prate svetske modne trendove, ali su pritom i dalje vođeni kriterijima vlastite kreativnosti, originalnosti i profesionalnosti” – riječi su PR Maje Kljajić za 28. Nivea fashion week.

Zamjenik načelnika opštine Gacko, Radoica Antunović, izrazio je spremnost Opštine da pomogne sestrama Šarac da svoje kreacije i radove uskoro prikažu i u svom rodnom Gacku. “Ponosni smo što naši stipendisti opravdavaju ukazano povjerenje, a Andrei i Mirjam želim puno uspjeha u daljem studiranju i radu. U nadi da će i dalje Gacko prikazivati u lijepom svjetlu, srdačno ih pozdravljam”- istakao je Antunović.

Poslije bogatog modnog programa, koji je prisutne zasigurno ostavio bez daha, uslijedio je zanimljivi After Fahion Party.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Подијелите вијест