Гачани освојили Први аматерски турнир Херцеговине у стоном тенису

Манифестација „Културно – спортско љето Гацко 2021“ полако улази у своју завршницу, а једна од активности која ће бити упамћена је свакако и јучерашњи аматерски турнир Херцеговине у стоном тенису, који се у Гацку организовао први пут.

Око 30 такмичара, међу којима је било дјечака и три дјевојке, били су махом из Гацка, али и из сусједног Невесиња, Билеће и Стоца. Квалитет игре и спретност „баратања“ лоптицом и рекетом, показали су да овај спорт заслужује да заузме мјесто које му припада.

Митар Таушан, један од оснивача Школе стоног тениса „Јагуар“ која је и организатор турнира, задовољан је одазивом такмичара и интересовањем које је турнир изазвао.

„Данас смо организовали први пут у нашем граду Турнир у стоном тенису на регији Херцеговине, аматерских играча. Јако је добар одазив и задовољан сам бројем учесника, са свих страна. Најмлађи такмичари су други и трећи разред основне школе из Гацка, који су показали интересовање да би можда у наредном периоду, ако би имали услове, озбиљније се бавили овим спортом. Сада овдје имамо 15 људи који су на добром рекреативном нивоу“, казао је Таушан, који је овом приликом позвао све да дођу, тренирају и друже се са њима кроз овај лијеп и занимљив спорт.

У односу на друге спортове, стони тенис није толико популаран и то није случај само у нашој општини. Међутим, предност у односу на друге спортове је старосна граница, рекао је Таушан, која не представља баријеру да би се њиме бавили.

Након одиграних мечева, медаље су ипак остале у Гацку.

У категорији сениора, након узбудљивог и неизвјесног финалног меча против Данијела Јарака из Стоца, прву позицију заузео је Милан Гутовић.

„Желим да се захвалим колегама из КСЦ на успјешној организацији и подршци као и свим учесницима турнира. Финале је било резултатски неизвјесно и узбудљиво. Данијел Јарак из Стоца је квалитетан играч и морам признати бољи од мене, али домаћа публика, домаћи терен и мало спортске среће су били пресудни да освојим турнир. Надам се да је публика уживала и да ће стони тенис у Гацку да добије на квалитету и масовности. Оно што је кључно за развој стоног тениса у нашој општини је набавка такмичарских столова, па у том погледу очекујемо подршку Општине, јер овај турнир је показао да постоји велико интересовање за овај спорт“, казао је Гутовић, који је уједно овом побједом прославио и свој рођендан, па је отуда и веће задовољство.

Другопласирани Данијел Јарак из Стоца признаје да је финале било занимљиво и напето, те да су у дворани јуче виђени добри и квалитетни мечеви.

„Добра борба и врхунско финале на пет сетова, баш је било занимљиво. Могло је отићи на обје стране, али ево, колега је заслужено побиједио. Задовољан сам. Тек смо недавно покренули клуб у Стоцу, прије девет мјесеци, мало нас је пореметило све ово са вирусом Корона, али надамо се да ће у неко скорије вријеме мало боље заживјети“, рекао је Јарак, који се тек од недавно аматерски бави овим спортом.

У категорији сениора, треће мјесто припало је Миги Крстојевићу.

Дванаестогодишњи Арсен Мандић, прво мјесто је однио у категорији дјеце. Арсен се од девете године бави овим спортом, и како нам је рекао, изузетно је срећан приликом да у свом граду учествује и на крају и побиједи у својој категорији. Пратили су га Марко Рончевић који је био други, а трећи Јован Ђуричић.

Вања Мандић из Гацка била је прва у женској категорији. Она каже да је ово једно ново и лијепо искуство за њу, те да је било доста добрих играча са стране од којих се могло научити. У овој конкуренцији, на другу и трећу позицију пласирале су се сестре Јована и Милица Рончевић.

У квалификационим мечевима играло се по групама, по два добијена сета до 11 поена, док се полуфинале и финале играло на три добијена сета.

Организатори су се захвалили спонзорима који су помогли реализацију овог пројекта, уз наду да ће након овога турнира, стони тенис у Гацку добити на популарности.