Фондација “Свети Вукашин”: “Пољопривреда и грађански активизам као подршка најугроженијим”

Пројекат Извршног одбора Фондације “Свети Вукашин” Гацко “Пољопривреда и грађански активизам као подршка најугроженијим” приводи крају прву од планиране три пројектне активности.

Уз помоћ волонтера постављен је пластеник и припремљено земљиште на површини од 200 квадратних метара. Слиједе радови у пластенику и покретање практичне школе повртарства којој ће моћи присуствовати сви заинтересовани грађани, како би унаприједили своје знање из ове области.

Према ријечима члана Извршног одбора Фондације, Маје Бештић, ИО Фондације за Гацко одлучио је да кандидује пројекат “Пољопривреда и грађански активизам као подршка најугроженијим” на јавни позив Општине Гацко, а у оквиру пројекта РеЛОаД2, гдје су одобрена средства у износу од 14.788 КМ за реализацију пројекта.

„Пројекат обухвата три активности, а то су пољопривредна производња, пчеларство и довођење електричне енергије у једино гатачко домаћинство које нема електричну енергију. Што се самих производа тиче, план је да се један дио продаје и тако остваре средства за кориснике, а други дио дијели самим корисницима“, појаснила је Бештић.

Извршни одбор Фондације основан је 14. новембра 2021. године на иницијативу епископа Захумско – Херцеговачког и Приморског Димитрија. Извршни одбор, поред свештенства Црквене општине Гацко чине људи различитих професија из наше општине. Након оснивања, Фондација је покренула мрежу волонтера, састављених највише од ученика средње школе и студената.

За кратко вријеме постојања, реализовали су двије велике акције – божићну и васкршњу и више мањих или појединачних акција. Акцијама је обухваћено укупно 76 корисника. Фондација је реализовала и акцију “Дјеца владике Атанасија” када су подијељени поклони свим полазницима Центра за дјецу са посебним потребама “Растимо заједно“ Гацко.

Са хуманим радом настављају већ ове седмице када је планирана реализација двије појединачне акције.