Edukacija pčelara

PCELE

Udruženje pčelara opštine Gacko organizovalo je predavanje stručnjaka za pčelarstvo, mr Gorana Mirjanića, po temama:

organsko pčelarenje,

-proljećni razvoj,

-borba protiv rojenja.

Nauka otkriva neka nova saznanja i naučni radnici imaju zadatak da praktičarima predoče šta je to najnovije u pčelarskoj praksi.

Skupovi, kao ovaj u Gacku, treba da posluže da se pčelari informišu kako proizvesti zdrav med bez hemije u 21. vijeku. Akcenat je da se polako mora krenuti u proizvodnju zdravih proizvoda bez antibiotika.

Područje Hercegovine ima raznoliku pašu i može se proizvesti kvalitet. Trenutno jedemo dosta kvalitetan med , ali je dosta loš kvalitet voska u košnicama.-rekao je mr Mirjanić.

Takođe, predavanja treba da posluže i da građani prepoznaju kvalitet.

Kristalisan med je sigurno pravi, a ako je med tečan, to se sa sigurnošću ne može tvrditi.

Što se tiče stepena razvoja pčelarstva u Republici Srpskoj, postoji organizovana proizvodnja matica na 2 selekcijska centra i to: okolina Ozrena-opština Petrovo i okolina Trebinja.

Postoji nekoliko reprocentara gdje se vrši reprodukcija i dalja distribucija matica na prostoru Republike Srpske.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede izdvaja subvencije za pčelarstvo, a i međunarodne organizacije su uložile velika sredstva za razvoj pčelarstva.

U Gacku se situacija vidno poboljšala u odnosu na prošlu godinu.

Imam želju da se sledeće godine opet sretnemo sa punim košnicama i novim informacijama, kao i da se okrenemo ka evropskom tržištu. Smatram da med proizveden na ovim prostorima sigurno ima prolaz u Evropu – istakao je na kraju mr Mirjanić.

Da je za naše pčelare ovo predavanje bilo od velike važnosti potvrdio je predsjednik udruženja Dimitrije Milošević.

 

 

Подијелите вијест