Двадесет грла гатачког говечета отпремљено у Пале

Двадесет грла гатачког говечета јуче је отпремљено у општину Пале, чиме се ова аутохтона раса полако препознаје и у сусједним општинама.

Наиме, све је реализовано кроз пројекат паљанског привредника Аца Станишића, који се одлучио на овакву врсту донације за мјештане Пала, а све је коштало 85 хиљада марака.

У питању је још једна промоција расе значајне за наше подручје, а у најави је и наставак сарадње, рекао је начелник опшине Гацко, Огњен Милинковић, који је овим поводом одржао састанак са члановима тима који су учествовали у пројекту.

„Господин Станишић је препознао наш рад у области пољопривреде и сточарства, и наше гатачко говече као расу која је високо квалитетна и добра за наша подручја. Разговарали смо и о могућностима улагања у пољопривреду на територији општине Гацко и развоју сточарства, а на помолу су конкретне идеје о којима ћемо разговарати у наредном периоду”, истакао је начелник Милинковић.

Ацо Станишић, који је и народни посланик у Скупштини Репулике Српске, захвалио се представницима општине на подршци у пројекту. Како је рекао, на терену су се увјерили у квалитет ове пасмине, и изразио наду да ће крајњи корисници имати највише користи.

„Сама идеја је потекла прије четири мјесеца, успјели смо да добијемо најбољу понуду из општине Гацко, како би имали 20 истих грла која могу да се прилагоде нашим климатским условима. Мандат ми је дао народ, и ја на овај начин желим да се одужим али и да потакнем и друге који имају могућност да помогну својим становницима“, рекао је Станишић.

Након расписаног јавног позива, изабрано је 20 домаћинстава којима је испоручена ова вриједна донација. Према ријечима агрономa из Пала, Марка Говедарице, претходно су испитали тржиште и тако утврдили да гатачко говече врло отпорно, а по свом квалитету најбоље одговара њиховом поднебљу.

„По јавном позиву смо одабрали 20 људи који ће по јавном позиву добити ова грла и тиме ћемо унаприједити сточарску производњу. Раса гатачког говечета није била распрострањена на територији општине Пале, надам се да ће се након завршетка овог пројекта та ситуација промијенити на боље. Од 20 грла, 80 посто су стеоне краве, тако да ће се овај број ускоро повећати“, рекао је Говедарица.

Ово је први контингент гатачког говечета који је, после рата, отишао на подручје друге општине, што значи да у будућности постоји перспектива да се ова раса шири на друге општине у много већем капацитету, рекао је предсједник Удружења узгајивача гатачког говечета, Душан Андријашевић.

„Посао на терену није био лак. Обилазили смо села гдје смо вршили одабир грла. Захваљујем се господину Станишићу који је направио овако велики подвиг и заложио се за своје пољопривреднике, драго ми је што ће ти пољопривредници узгајати наше говече“, рекао је Андријашевић.

Удружење узгајивача гатачког говечета, у сарадњи са општином Гацко, активно ради на генотипизацији гатачког говечета, а пројекат заштите расе биће настављен и у будућем периоду.

Подијелите вијест