Drevni čuvari tradicije

DSC00839


U Domu kulture u Gacku, u petak 22 januara, povodom Svetog Jovana, slave gatačkog guslarskog društva Tešan Podrugović, održano je guslarsko veče.

Pored domaćih guslara na ovom događaju nastupili su majstori gusala iz Trebinja, Bileće, Nevesinja i Plužina.

Iako je bilo planirano da na slavi budu gosti i članovi guslarskog društva “Žiča” iz Kraljeva, oni se nisu pojavili.

Program je nadahnuto vodio član guslarskog društva Milorad Šarović, koji je istakao da mu je posebno drago što na guslarskim večerima prisustvuje veliki broj omladine, što pokazuje da se narod  ponovo okreće svojoj tradiciji i običajima.

Posle uvodne besjede počeli su da se smjenjuju narodni guslari, pjevajući o velikim značajnim događajima iz naše istorije.

Publiku je najviše oduševio narodni guslar Zdravko Knežević iz Pive, koji je inače pobjednik “festivala srpskih zemalja”.

“Moram reći da mi je uvijek bilo drago da gostujem u Gacku, gradu u kome smo uvijek toplo dočekani, gradu koji voli gusle i epsku poeziju, što je još jednom pokazao. Drago mi je što smo se ove godine pobratimili sa domaćim guslarskim društvom, sa kojim smo uvijek imali bratske odnose”

Na kraju možemo reći da je publika zaista uživala uz strune gusala i epsku poeziju i bar na kratko zaboravila na svakodnevicu.

Gacko se opet pokazalo kao dobar domaćin, a ove godine,u ovom gradu će biti održan festival za najboljeg guslara Republike Srpske.

Подијелите вијест