Донски кадети и Руска делегација у посјети Општини Гацко

Представници Донског кадетског корпуса и Рускe делегације, који поводом 100 година од доласка корпуса бораве у Билећи, данас су посјетили Општину Гацко.

Начелник општине Гацко, др Огњен Милинковић, истакао је да је Русија увијек била велики заштитник и велики добротвор српског народа.

„Помагали сте нам много пута шаљући војнике и оружје, али и просветитељски слањем књига, учитеља и свештеника у српске земље које су тада биле поробљене. У новијој историји морам истаћи чин Руског цара који је 1916. године спасио српске земље и народ иако је знао да ризикује своје царство. Велику захвалност дугујемо Виталију Чуркину за његово чувено „њет“ када је заштитио Републику Српску, најзападнију православну земљу на свијету“, рекао је Милинковић.

Према ријечиа Милинковића, Руси и Срби су увијек били братски народ, а Гачани  имају нераскидиву везу јер је гроф Сава Владиславић рођен у селу Јасеник, надомак Гацка. У плану је и обнова родне куће Саве Владиславића и цркве у којој је крштен и тада ће у Гацко бити позвана делегација из Русије.

„Сава је кренуо из малог села, али са својим великим потенцијалом дошао је до Руског двора и Петра Великог и никада није заборавио Српску земљу, своју Херцеговину и своје Гацко. Таква личност је дуго времена на маргини историје, али ми у последње вријеме чинимо велике активности да грофа Саву Владиславића поставимо на мјесто гдје историјски припада“, закључио је Милинковић.

Руска делегација у којој су и представници Амбасаде Руске Федерације у БиХ са представницима Завичајног клуба „Освит” из Билеће који су домаћини манифестације, посјетили су споменик грофу Сави Владиславићу.

Директор Донског кадетског корпуса, Андреј Александрович рекао је да је ово прва делегација која слиједи трагове Донског корпуса, a која је посјетила Херцеговину.

„Прошло је стотину година и ми смо се вратили. Ту су омладинци из кадетског корпуса који су донијели заставу која је била прије стотину година овдjе. То су била најтежа времена за нас, а ваша земља нас је прихватила“, рекао је Александрович и указао на блискост ова два народа.

Подсјећамо, у Билећи је у току тродневна манифестација „Донцима у част“, а свечаној академији која је одржана синоћ у Дому културе у Билећи, присуствовао је и начелник општине Гацко, др Огњен Милинковић.