Дом здравља “Проф. др Саво Бумбић”: Повољнија епидемиолошка ситуација, помоћ од Министарства здравља

Према подацима из Дома здравља „Проф. др Саво Бумбић“, епидемиолошка ситуација у Гацку значајно је повољнија у односу на март и април, када је биљежен пораст броја заражених.

„Данас имамо око 10 пацијената у ковид амбуланти. 28. маја је тестирано 12 лица, од тога је седам било позитивно. Јуче су на Ковид – 19 тестирана четири лица“, истакла је директор Дома здравља Гацко, Невена Миљковић Мандић.

Вакцинација се одвија по плану и по упутствима Института за јавно здравство, а до сада је у Гацку вакцинисано око 600 људи.

„Што се тиче приоритетне групе, у коју спадају старији од 65 година и хронични болесници, на чекању је још 168 људи који треба да приме вакцину. На срећу, располажемо са дозама које су потребне за приоритетне групе. Имамо још одређене количине руске и кинеске вакцине и назнаке да ћемо добити и 150 вакцина произвођача фајзер“, рекла је Миљковић Мандић.

Она је позвала све грађане преко 65 година и хроничне болеснике да се пријаве за вакцинацију, а када се заврши са вакцинацијом приоритетне групе, почеће вакцинација млађе популације.

Начелник општине Гацко, др Oгњен Милинковић, каже да је апсолутна опредијељеност Кабинета начелника и Општинске управе помоћ здравственом сектору и Дому здравља.

„Дом здравља није само питање директора и начелника, то је питање здравља 9.000 људи који овде живе“, истакао је Милинковић.

Министарство здравља Републике Српске упутиће Дому здравља “Проф. др Саво Бумбић” помоћ у износу од 87.000 КМ, за рјешавање статуса четворо радника који су испунили услове за одлазак у пензију.

“Дом здравља Гацко је наслиједио значајне дугове из протеклог периода. Током посјете предсједнице Цвијановић и предсједавајућег предсједништва БиХ, господина Додика, водили смо разговор на ту тему и договорили помоћ здравственом сектору. Директно сам ишао у Министарство и договорили смо значајну помоћ која ће бити уплаћена већ у овој седмици”, додао је Милинковић и упутио апел грађанима за вакцинацију.

Подсјећамо, Дом здравља је добио мулти – функционални, аутоматски, имуно анализатор, биохемијски апарат са преко 40 различитих тестова, а сада је најприоритетнији из разлога мјерења антитијела у крви. Цијена тестирања на антитијела је 29 КМ.