Дом здравља “Проф. др Саво Бумбић” Гацко добио мулти – функционални апарат

Гачани већ од сутра неће морати ићи у Требиње како би провјерили антитијела у крви, јер је Дом здравља “Проф. др Саво Бумбић” Гацко богатији за апарат који има вишеструку функцију.

Апарат је помоћ општине Гацко, али и олакшица свим нашим суграђанима.

“Ради се о апарату који између осталих функција ради и серолошки налаз крви код обољелих од короне. Серолошки налаз се може радити и у вријеме када је пацијент већ оболио или када је пацијент преболио корону, односно изашао из изолације, или непосредно прије вакцинације да би доктор одлучио да ли je пацијент спреман за вакцинацију или може још да сачека” казао је доктор Немања Мочевић, промо менаџер компаније Промо Бел која је на нашим просторима позната по оваквим и сличним апаратима.

Он наглашава да је најбољи период за провјеру између четири и шест седмица након ревакцинације.

“Ниво антитијела у крви варира од пацијента до пацијента и зависи од клиничке слике пацијента, тако да је потребно провјерити ниво антитијела, из простог разлога да ли примати вакцину тада или касније. Он је добар показатељ и код акутне фазе, односно код особе која се већ заразила да се види у ком правцу иде та његова инфекција и наравно кад пацијент природно преболује корону, да се види колики је његов ниво заштите. Апарат ради и друге анализе, Д – димер, ЦРП, тропонин, тумор – маркере, срчане – маркере, полне хормоне код жена и мушкараца и друго”, казао је Мочевић.

Начелник општине Гацко, др Огњен Милинковић, срећан је што ће сада Гачани моћи овакве и сличне анализе да ураде у свом Дому здравља, из више разлога.

“Општина Гацко опредијељена је да у свим сегментима помогне Дому Здравља, што је на добробит свих наших суграђана. Ми смо се одлучили да помогнемо куповином једног оваквог апарата који је мултифункционалан и који ће бити јако користан поготово што још увијек траје пандемија вируса корона. Овај апарат има вишеструку намјену, али сада је најпотребнији када су антитијела на инфекцију ковидом 19 у питању, што ће у крајњој линији бити корисно свим грађанима Гацка”, казао је први човјек града.

Он наглашава да ће се смањити и трошкови, јер суграђани због анализа не морају путовати у Требиње.

 “За једну овакву анализу до сада су наши суграђани морали ићи у Требиње, а сада то могу урадити у нашем Дому здравља. Свакако, оно што је позитивно је и та чињеница да ће анализе бити и нешто јефтиније у односу на окружење и Требиње. Апарат је набављен по врло повољним условима и коштао је око шест хиљада марака”, рекао је Милинковић.

Директорица Дома здравља “Проф. др Саво Бумбић” Гацко, Невена Миљковић – Мандић, истакла је да ће се на овај начин побољшати здравствена услуга свим пацијентима.

“Добили смо један врло важан апарат. Начелник општине Гацко и Општина Гацко имали су слуха за Дом Здравља и за све грађане којима ће овај апарат много помоћи, како сада док траје пандемија вируса корона, тако и после. Желимо да здравствена заштита буде доступна за све грађане, да им буде комфорније, али свакако и повољније и јефтиније. Ово ће бити комерцијални тестови.  Дакле, ко год жели да провјери антитијела у крви може то урадити”, казала је Миљковић – Мандић.

Апарат је већ од сутра у функцији, а цијена тестирања на антитијела биће 29 КМ.