Додјелом награде “Владимир Ћоровић” у Гацку почела тродневна научна манифестација

Свечаном академијом на којој је синоћ проф. др Мири Радојевић за дјело Српски народ и југословенска краљевина 1918-1941, од југословенске идеје до југословенске државе, уручена награда „Владимир Ћоровић“ за 2019. годину, у Гацку је почела тродневна манифестација Ћоровићеви сусрети –  21. Научни скуп историчара. Као и претходних година, у 19 часова у галерији Дома културе отворена је изложба радова са Ликовне колоније „Гацко – Клиње 2019″.

У име организатора, ријечи добродошлице присутнима је упутио предсједник СПКД „Просвјета“ Гацко, Радомир Вучковић.

“Српски добровољци из Русије и Америке у Великом рату” овогодишња је тема скупа, који је прогласио отвореним начелник општине Гацко, Милан Радмиловић.

“Поносни смо на одржавање овако великог историјског скупа у Гацку. Гачани су у много чему у историји предњачили, иако смо ми једна мала општина. Почетком 20. вијека гатачки срез није могао имати више од 10 хиљада Срба, а Солунских добровољаца је било хиљаду”, рекао је Радмиловић, истичући да једна од главних улица у Гацку носи управо име Солунских добровољаца, а о тој теми историчари ће излагати реферате током ових сусрета.

Одлуку и образложење поводом додјеле награде, саопштио је члан жирија доц. др Драга Мастиловић, декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Између осталог, у саопштењу се наводи да је проф. др Мира Радојевић дјелом “Српски народ и југословенска краљевина 1918-1941, од југословенске идеје до југословенске државе”, значајно обогатила српску историографију. У питању је дјело које је настало из вишегодишњих истраживања и промишљања историје југословенске идеје и југословенске државе. Дјело је истраживачки ново, сазнајно богато, иновативно, изворно утемељено и поуздано, те у потпуности заслужује ово високо признање.

Награду и повељу за животно дјело уручио је начелник општине, Милан Радмиловић, док је у име одбора “Просвјете” добитници награде поклон уручио предсједник, Радомир Вучковић.

Научном скупу, поред организатора и представника локалне власти, присуствовали су просвјетни радници, представници привредних друштава са подручја општине, конзул Р. Србије у Требињу Небојша Божић, представници сусједних општина те представници голијског сабора културе.

У програму су учествовали хор Свети новомученик Станко Острошки из Никшића, хор музичке школе “Свети Роман Мелод”, солисткиње Соња и Свјетлана Бабић, Јована и Бојана Радмиловић, те народни гуслар Никола Бошковић.

Јутрос у 9 часова око двадесетак научних радника из Србије, Црне Горе, Републике Српске и окружења, у просторијама Парохијског дома почели су излагати реферате на тему “Српски добровољци из Русије и Америке у Великом рату”.

За данас је планирана посјета СШЦ „Перо Слијепчевић”. Сјутра је у плану посјета Пребиловцима, Житомислићу и Мостару а потому 18 часова промоција Просвјетиних издања у Парохијском дому у Данићима.

Овогодишњи Ћоровићеви сусрети завршавају се у недјељу 22. септембра, када ће на Богословском факултету у Фочи бити одржан књижевно – историјски час.

Организатор 21. Ћоровићевих сусрета – Научни скуп историчара је СПКД “Прпсвјета” Гацко.

Генерални покровитељ је Општина Гацко.