Додјелом награда и признања затворени 15. Ћоровићеви сусрети

Свечаном Академијом у част др Славенка Терзића, овогодишњег добитника награде “Владимир Ћоровић”, у Дому културе у Гацку, свечано су затворени 15. Ћоровићеви сусрети писаца и историчара.

Књига овог аутора „Стара Србија у 19. и 20. вијеку – Драма једне цивилизације“, проглашена је за најбоље историографско дјело, настало на српским просторима од прошлих сусрета до данас. Начелник општине Гацко, Милан Радмиловић, др Терзићу уручио је новчану награду од 4.000 КМ, док је од организатора СПКД „Просвјета“ добио пригодан просвјетин дар.

На свечаној Академији, за дјело „Демонизација Срба“, аутору Емилу Влајкију, потпредсједнику РС, уручена је повеља Ћоровићевих сусрета.

Оно што је током свечаности уздрмало присутне госте и историчаре, је вијест да је преминуо проф. др Саво Скоко, коме је жири овогодишњих Ћоровићевих сусрета планирао уручити награду за животно дјело. У име породице преминулог др Скока, награду је примио  Видак Ковачевић, представник Удружења Гачана у Београду.

Начелник општине Гацко, Милан Радмиловић, је рекао да је проф. др Саво Скоко један од главних утемељивача и организатора овог скупа још прије 15 година, да се ова награда установи и да се научни скуп организује у Гацку, те да ће његово име у Херцеговини имати најзначајније институције из области културе.

У част преминулог историчара, владика Григорије и часни оци служили су кратак помен.

Претходних дана, историчари су били у посјети Спомен соби бораца Отаџбинског рата у Гацку, као и у посјети споменику жртава аустро-угарског режима 1914. у Автовцу. Након посјете манастиру Острог, учествовали су  и на Голијском сабору културе у Никшићу.

У завршници 15. Ћоровићевих сусрета била је употпуњена културно-умјетничким дијелом програма. Присутни гости су уживали у изведби хора свети Новомученик Станко из Никшића, браће Теофиловић, млађане Данке Илић као и уз струне древног инструмента Војина Тепавчевића.

Поред еминентних историчара из Републике Српске, Србије, Црне Горе, Русије и Грчке, свечаности су присуствовали и начелници херцеговачких општина, представници Академије наука РС, представници Голијског сабора, представници просвјете Гацко и Билећа, као и владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије и никшићко-будимљански Јоаникије.

Спонзор 15. Ћоровићевих сусрета и овај пут била је општина Гацко.

 

Подијелите вијест