Девети “Дани кошуте” у Гацку (фото)

Традиционална манифестација “Дани кошуте” данас је по девети пут успјешно одржана у Гацку. На платоу Храма Свете Тројице у нашој општини окупило се око 20 излагача из градова и општина региона, а домаћем становништву понудили су производе из своје радиности. Ипак, предњачили су излагачи из Гацка.

Директор Туристичке организације која успјешно организује ову манифестацију годинама уназад, за наш Сајт рекла је да су задовољни масовношћу и учешћем.

“Дошли су нам излагачи из Требиња, Невесиња, Билеће и Никшића, из сусједне Црне Горе. Радо прихватамо све нове излагаче, мада су најчешће са нама они стандардни који су ту од раније, и увијек се сами интересују око датума и организације. Задовољни смо посјетом и учешћем”, казала је Јелица Ковачевић, која је свим учесницима уручила захвалнице.

Излагаче су посјетили и са њима разговарали начелник општине др Огњен Милинковић и његов замјеник Синиша Мандић. Поздравили су организаторе и подржали манифестацију која је од значаја за Гацко.

Мед, млијечни производи, домаћи сокови, џемови, ручна радиност и аутентична гастро понуда нашег краја, само су дио понуде која се могла наћи на штандовима учесника манифестације. Неизоставан је био и цвијет кошуте који је заштитни знак манифестације али и Гатачког поља.

Рада Паровић из Невесиња бави се шивењем постељина и кућног текстила, а учешће на оваквим догађајима за њу није новина. Столњаци, постељине, паравани, завјесе, само су дио онога што направе вриједне руке ове Невесињке.

“Ово је шести пут како долазим на Дане кошуте. Углавном своје производе продајем у Невесињу, некад и овдје, на сајмове дођем више пута. Задовољна сам посјетом, организација је супер”, рекла је Рада.

А вриједне су биле и чланице Удружења произвођача Гатачког кајмака. Сир, кајмак, уштипци, домаћа пита привукли су сваког пролазника да пробају ове али и друге специјалитете којих је било на претек. И поред бројних обавеза, увијек нађу времена за овакве манифестације, а ако сте се питали како направити добру цицвару – одговор сте могли пронаћи управо код ових жена.

Традиционални гости Дана кошуте било је и Удружење за помоћ лицима ометеним у развоју из Никшића. Добро дружење и топла добродошлица сваке године изнова их враћају у Гацко, каже Весна Лончар, координатор групе “Наша мала играчкотека”. Осим у знаку креативности, ове године били су и дио културно умјетничког програма гдје су побрали све аплаузе.

“То је једна наша мала институција која траје више од 30 година у Никшићу. Препознати смо као велики борци за побољшање стандарда особа са инвалидитетом. Годинама радимо сувенире, у облику магнета, декупаж кутија и оно по чему смо препознати у нашем раду, а то су тзв. тихе књиге. Срдачна добродошлица увијек нас враћа у Гацко и хвала Вам на томе”, казала је Весна за наш Сајт.

У културно – умјетничком програму којим је манифестација званично отворена, учествовали су малишани Дјечијег вртића, фолклорна друштва “Зеленгора” и “Сава Владиславић”, плесна група We dance” Гацко као и НВО УЗПД из Никшића.

Организатор манифестације била је Туристичка организација општине Гацко.

Подијелите вијест