Десанкине „Опоруке“ у извођењу чланице аматерског позоришта Драгане Мискин

 У организацији Завичајног клуба „Освит“ из Билеће, монодрама “Опорука”, која је оживјела Десанкино вријеме и стихове, изведена је синоћ у сали Парохијског дома у Гацку. Талентована чланица Аматерског позоришта Завичајног клуба ”Освит” из Билеће, Драгана Мискин, вратила нас је у пјесникињино вријеме, почев од дјетињства у Бранковини, школовања, до настанка „Крваве бајке“ и њеног комплетног пјесничког старалаштва.

“Опоруке Десанке Максимовић” чине изјаве велике пјесникиње, мисли изречене у прози на вјечите теме: љубав, смрт, пролазност, како се постаје пјесник…”Живот има свој почетак трајање и крај. И тако га морамо узети. У томе и јесте човекова снага и величина”, говорила је Десанка Максимовић.

Десанка Максимовић је била пjесник, приповедач, романсијер, писац за дjецу, а повремено се бавила и превођењем. Објавила је око педесет књига поезије, песама и прозе за дjецу и омладину, приповедачке, романсијерске и путописне прозе. Њена поезија је и љубавна и родољубива, и полетна, и младалачка, и озбиљна и осјећајна. Неке од њених најпопуларнијих пјесама су: „Предосећање“, „Стрепња“, „Пролећна песма“, „Опомена“, „На бури“, „Тражим помиловање“ и „Покошена ливада“. 

Подијелите вијест