Делегација општине Гацко боравила у посјети општини Еордаиа у Грчкој

Делегација општине Гацко, предвођена начелником др Огњеном Милинковићем, боравила је у тродневној званичној посјети општини Еордаиа у Грчкој.

Ријеч је о иницијалној посјети договореној са амбасадором БиХ у Грчкој, Милицом Ристовић Крстић, Министарством иностраних послова Грчке, градом Еордаиа и градоначелником Панагиотисом Плакентасом.

Општинa Еордаиа, у којој се налази Рудник и Термоелектрана и велико налазиште лигнита, по природним и привредним карактеристикама доста је слична Гацку.

„Општина Гацко има доста сличности са општином Еордаиа. Поред постојећих блокова, граде једну од најсавременијих термоелектрана у свијету, снаге 660 мегавата, коју смо обишли. У питању је потпуно нова технологија, а развијена им је и грађевинска индустрија, производња цемента, грађевинских блокова и друго“, рекао је начелник општине Гацко, др Огњен Милинковић.

Током првог дана посјете, за делегацију из Гацка, у којој је био и начелник Стручне службе Саша Топаловић, организован је пријем  у кабинету градоначелника Плакентаса са сарадницима.

„Посјетили смо знаменитости града, културно историјска мјеста, болницу,  туристичке потенцијале. У развоју им је сеоски туризам и нешто слично ми можемо примијенити у Гацку“, потврдио је Милинковић.

Током састанка договорена је културна и привредна сарадња, а детаљнији разговори биће вођени у наредном периоду. У плану је и братимљење ове двије општине, a узвратна посјета очекује се за крсну славу општине Гацко, Тројичиндан. Такође, културно – умјетничка друштва из града домаћина посјетиће Гацко у току манифестације Културно – спортско љето.

Милинковић је изразио велику захвалност градоначелнику Плакентасу и његовим сарадницима на гостопримству и пажњи какву може пружити само братски Грчки народ.