Данас почиње Божићни пост

За православне вјернике данас почиње шестонедјељни Божићни пост, који претходи најрадоснијем хришћанском празнику Рождеству Христовом – Божићу. Припрема за Божић, који се прославља 7. јануара, потпуна је ако вјерник на крају шестонедјељног поста приступи Светим тајнама исповијести, покајања и причешћа.

Током божићног поста, до 31. децембра, понедјељком, сриједом и петком пости се на води, уторком и четвртком на уљу, а суботом и недјељом на риби. У последњој недељи поста, понедјељком, сриједом и петком пости се на води, а уторком, четвртком, суботом и недјељом на уљу.

Пост је темељ хришћанског пута и прва неопходност на путу спасења, па Црква пост сматра за веома важну и значајну установу за духовни живот својих вјерника, али и веома моћно средство за постизање пуног спасења.

Према тумачењу Светог владике Николаја Велимировића, пост се састоји у уздржавању од мрсне хране, злих мисли, похотних жеља и рђавих дјела, као и у умножавању молитава, доброчинстава и ревносном упражњавању хришћанских врлина, јер је подвиг поста тјелесни и духовни.

(Срна)