Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Данас почиње Божићни пост

За православне вјернике данас почиње шестонедјељни Божићни пост, који претходи најрадоснијем хришћанском празнику Рождеству Христовом – Божићу. Припрема за Божић, који се прославља 7. јануара, потпуна је ако вјерник на крају шестонедјељног поста приступи Светим тајнама исповијести, покајања и причешћа.

Током божићног поста, до 31. децембра, понедјељком, сриједом и петком пости се на води, уторком и четвртком на уљу, а суботом и недјељом на риби. У последњој недељи поста, понедјељком, сриједом и петком пости се на води, а уторком, четвртком, суботом и недјељом на уљу.

Пост је темељ хришћанског пута и прва неопходност на путу спасења, па Црква пост сматра за веома важну и значајну установу за духовни живот својих вјерника, али и веома моћно средство за постизање пуног спасења.

Према тумачењу Светог владике Николаја Велимировића, пост се састоји у уздржавању од мрсне хране, злих мисли, похотних жеља и рђавих дјела, као и у умножавању молитава, доброчинстава и ревносном упражњавању хришћанских врлина, јер је подвиг поста тјелесни и духовни.

(Срна)

Подијелите вијест