Данас обујте “шарене” чарапе: Обиљежен Свјетски дан особа са Дауновим синдромом

Удружење “Растимо заједно” из Гацка данас је низом активности обиљежило 21. март – Свјетски дан особа са Дауновим синдромом. Са пријатељима и малишанима Дјечијег вртића кроз интерактивну радионицу послали су јасну поруку, а у знак подршке особама са овим синдромом и дјеца и васпитачи данас су обули шарене чарапе.

“Данашњи дан јесте повод да се дружимо, међутим, ово свакако не би требао да буде једини дан када причамо уопште о особама са потешкоћама у развоју. Обули смо шарене чарапе као знак подршке, а осмислили смо и заједничко дрво подршке, различитости и богатства, гдје су сва дјеца осликала своје дланове на папиру и залијепила. Ми јесмо сви различити, али сви смо и једнаки са истим потребама, да будемо прихваћени, интегрисани у друштво и вољени”, рекла је психолог, Милица Зеленовић.

Данашњим дружњем, каже Зеленовић, послали су јасну поруку – да дјеца са Дауновим синдромом и потешкоћама у развоју не буду видљива само данас, већ сваког дана. Да буду једнака са свим својим различитостима, јер управо она носе богатство.

“Даунов синдром носи потешкоће у развоју, али свакако има много тога што дјеца са овим синдромом могу да постигну. Задатак свих нас заједно јесте да створимо оптималне услове за развој сваког дјетета, да би се оно могло развијати са свим својим могућностима и капацитетима. Предрасуде постоје, предстоји још много посла, али сваким даном су све мање. На нама је да их заједничким снагама превазилазимо и рушимо “, закључила је Зеленовић.

Подијелите вијест