Дан Републике свечано обиљежен у Гацку

Парастосом код споменика Круна гатачким јунацима и посјетом спомен соби у Гацку почело је обиљежавање Дана Републике и 31 године њеног постојања.

Вијенце на спомен обиљежје положили су представници Општине Гацко и Борачке организације Гацко.

У наставку је, поводом овог значајног датума, одржана Свечана академија у сали Парохијског дома.

Начелник општине Гацко, др Огњен Милинковић нагласио је да у српском и слободном Гацку, прослављамо 31 годину слободе и опстанка.

“Највећу захвалност дугујемо онима који су уградили животе и дијелове тијела у темеље Републике Српске, наше слободе и нашег опстанка. Да није било борбе и жртве не би ни нас било овдје, не би писали ћирилицом и говорили српским језиком. Стога данас и свих ових година на првом мјесту треба да се сјетимо тих јунака, да им одамо поштовање, да гледамо у будућности једни у друге и чувамо и бранимо оно што су наши славни очеви и браћа створили”, рекао је начелник Милинковић.

Свештеник Прве гатачке парохије, Саша Којовић рекао је да су Црква и Република Српска веза душе и тијела јер је Бог створио човјека од душе и тијела.

“Душа српског народа јесте црква, а на овим подручјима тијело јесте Република Српска и зато морамо да је чувамо као што чувамо своју душу и тијело јер без ње на овим просторима не би било живота.  Уједињени у једном циљу и држава и црква и Република Српска треба да се старају да ови наши крајеви који су крвљу плаћени и ослобођени буду богати и да се духовно развијамо, да бринемо о свом народу и да народ напредује”, појаснио је Којовић.

О улози гатачке бригаде у стварању Републике Српске, у име бораца и борачке организације општине Гацко говорио је предсједник БО Гацко, Алекса Слијепчевић.

Према његовим ријечима, Срби из Гацка су се организовали одлучни да бране своја огњишта, земљу и народ. Кроз Гатачку бригаду, али и све јединице до стварања бригаде, као и ангажовања војних обавезника у другим јединицама херцеговачког корпуса и војске РС дали су неизмјеран допринос у стварању Републике Српске.

“За ту борбу Гатачка бригада је одликована медаљом Петра Мркоњића, на шта смо веома поносни. Оно на шта смо ми посебно поносни су наши саборци који су своје животе уградили у темеље Републике Српске и који никада неће бити заборављени. Наша заједничка побједа је Република Српска”, нагласио је Слијепчевић.

Историјски час одржао је професор свјетске књижевности, Алексије Гргур који је истакао да Република Српска представља тековину свих оних ослободилачких ратова вођених на овом простору од 1804. године до данас и наша обавеза је да је чувамо, штитимо и развијамо.

“Гатачко име које се славом пронијело и у овом као и у претходним ратовима, баштинећи све оне традиције Марка Поповића који је унио први српски барјак у ослобођени Београд и Шћепана Ковачевића који је изнио први српски барјак на Кајмакчaлан. Баштинећи традиције јуришних батаљона, па све до Милана и Душана Тепавчевића и свих јунака који су стварали Републику Српску”, истакао је Гргур и додао да је опстанак Републике Српске наше највеће достигнуће.

Рад на тему Република Српска припремио је гимназијалац Огњен Бошковић, а уз струне гусала стихове је извео народни гуслар Никола Бошковић.